Forvarsminister Trine Bramsen (S) løj tilsyneladende på sidste uges samråd, hvor hun skulle redegøre for et interview, der kørte helt afsporet. Derfor kaldes hun igen i samråd, hvor hun også skal forklare, hvordan hun vil genoprette tilliden fra forsvaret. “Det er alvorligt. Vi har en minister, som har mistet opbakning blandt ansatte og ledelse i forsvaret,” siger Lars Chr. Lilleholt (V)
Hvis forsvarsminister Trine Bramsen (S) troede, hun kunne slippe afsted med et enkelt samråd om sit belastede forhold til både pressen og forsvarets ledelse, må hun tro om igen.
Efter sidste uges samråd, hvor Trine Bramsen sandsynligvis løj om et omdiskuteret interview med Ritzau, vil Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance nu kalde forsvarsministeren i et nyt samråd.
Her skal ministeren både redegøre for interviewet og redegøre for, hvordan hun vil genskabe den tillid mellem minister og forsvar, som partierne i blå blok mener, at Trine Bramsen har sat over styr.
“Vi har at gøre med en minister, som har mistet opbakningen fra både ansatte og ledelse i forsvaret. Det er en alvorlig situation. Vi sender mennesker ud i krig og internationale operationer, og derfor skal der være tillid mellem forsvarets ansatte og ministeren. Det er der ikke i øjeblikket,” siger Venstres forsvarsordfører Lars Chr. Lilleholt til ditoverblik.dk.
“Degraderer forsvarschefen”
Det er et Ritzau-interview i forbindelse med den nye forsvarschef Flemming Lentfers tiltrædelse 1. december, der har fået kritikken af forsvarsministeren til at eksplodere. Forsvarsministeriet insisterede på, at ministeren skulle deltage i interviewet og i følge Ritzau-journalisten, der lavede interviewet, svarede ministeren flere gange på vegne af forsvarschefen.
Siden har Forsvarskommandoen afblæst flere andre tiltrædelsesinterviews med den nye chef, og Trine Bramsen har ved forskellige lejligheder demonstreret, at hun ikke mener, at forsvarschefen skal nyde samme status som hidtil. Hun har betegnet forsvarschefen som en ”styrelseschef” på linje med andre styrelseschefer, og hun har ladet forstå, at hun ikke mener, at forsvarschefen skal spille en rolle i den offentlige debat.
Det fik i sidste uge nuværende og tidligere ansatte i Forsvaret til i en artikel i Berlingske at kritisere ministeren. Trine Bramsen skader forsvarets troværdighed i offentligheden og hun skader respekten for forsvarschefen på de indre linjer, lød det.
”Det handler om hele debatten om, hvilken rolle forsvarschefen indtager også i det offentlige rum. Jeg opfatter det, når hun resolut kalder det en “styrelseschef, som en degradering af embedet, fordi det er så meget mere end at være chef for en styrelse,” sagde formanden for Hovedorganisationen af Officerer i Danmark (HOD) Niels Tønning til Berlingske.
V-ordfører: Hun mangoler føling med forsvaret
Lars Chr. Lilleholt mener, at Trine Bramsen demonstrere manglende føling med forsvaret.
”Når hun offentligt kan finde på at degradere sin forsvarschef til en styrelseschef, så siger det alt om ministerens forståelse for forsvaret. Hun har ikke forstået, at forsvarschefen har en særlig position. Han skal kunne give sin egne militærfaglige vurderinger. Derfor er det vigtigt, at han stå på egne ben. Ministeren skal ikke sidde med som en babysitter til et interview med forsvarschefen,” siger Venstre-ordføreren.
Sagen om interviewet er ikke blevet mindre, efter at forsvarsministeren nu har givet sin version af, hvad der skete under interviewet med ministeren og den nye forsvarschef. Ritzaus journalist har til netmediet Olfi fortalt, at han på et tidspunkt sagde til ministeren, at det ville være nemmere, hvis hun ikke svarede for forsvarschefen. Det fik ifølge journalisten Trine Bramsen til forlade interviewet i vrede, hvorefter hun kom tilbage med en pressemedarbejder, der skulle fungere som bisidder. Men på sidste uges samråd sagde Trine Bramsen, at det var journalistens skyld, at interviewet kørte af sporet. Journalisten havde været ”uvorn” og ”ubehøvlet” og han havde sagt til Trine Bramsen, at ”dig gider jeg ikke tale med, luk”.
”Hvis man møder op på mit kontor, får en halv time af min tid, og man taler ubehøvlet både til mig og min medarbejder, så bliver det påpeget. Man har at opføre sig ordentligt. Jeg synes man skal sige nej til at lave et interview, hvis man har tænkt sig at opføre sig uvornt. Der må være grænser for, hvordan man bliver mødt som politiker. Vi er ikke cirkusheste,” sagde Trine Bramsen.
Chefredaktør: Passer ikke
Men efterfølgende har Ritzaus chefredaktør Lars Vesterløkke pure afvist ministerens påstande. Han har lyttet interviewet igennem og sagde fredag til Journalisten.dk, at det ikke passer, at der bliver sagt ”dig gider jeg ikke tale med, luk”.
“Han er hverken ”uvorn” eller ”ubehøvlet”. Han opfører sig, som man som journalist opfører sig. Han gør sit arbejde, som han som journalist skal gøre,” sagde Lars Vesterløkke.
Venstres forsvarsordfører finder det stærkt problematisk, at ministeren tilsyneladende har løjet om journalistens opførsel.
”Vi vil have ministeren til at redegøre for det interview igen. Nu har det jo vist sig, at ministeren har løjet om, hvad der er foregået”.
Det er vel påstand mod påstand. Ritzau vil jo ikke udlevere båndet fra interviewet?
”For mig at se er Ritzaus chefredaktør en mere troværdig kilde end ministeren,” siger Lars Chr. Lilleholt til ditoverblik.
Se torsdagens samråd med forsvarsministeren her
Læs også:
Chefredaktør vred over beskyldninger: Minister går over grænsen