Venstrefløjens darling taget i at lyve om traume

0
1854
Alexandria Ocasio-Cortez sendte mandag live på Instagram, hvor hun fortalte sine 8,8 mio. følgere om det påståede angreb på hendes kontor under stormen på Kongressen. Fra Instagram

Den amerikanske politiker AOC fortalte tidligere på ugen om, hvordan hun frygtede for sit liv, da Kongressen blev stormet. Detaljerne var frit opfundet – alligevel holder hun i dag fast i sin historie

Den unge demokratiske socialist fra New York, Alexandria Ocasio-Cortez, har haft en forrygende karriere i amerikansk politik, siden hun for godt to år siden blev valgt til Repræsentanternes Hus. På kort tid overhalede hun de gamle giganter i partiet – inklusive den senere præsident Biden – på de sociale medier. Nøglen til succes var at angribe præsident Trump igen, igen og igen – og det gav hende mere end 12 millioner følgere på Twitter og godt to millioner på Instagram.

De sidste kunne så mandag opleve en live stream fra AOC, der var usædvanlig følelsesfuld. Hun fortalte om hvordan hun havde gemt sig på toilettet ved sit kontor, da stormen på Kongressen fandt sted. Hun fortalte som om hendes kontor var blevet stormet og hun frygtede for sit liv efter at have haft, hvad hun kaldte et sammenstød med en truende person.

Det hele blev understreget af, at hun også fortalte om sig selv som en, der har overlevet et seksuelt overgreb. Det var nyt for hendes følgere og kan ikke bekræftes af uafhængige kilder. Det kan hendes oplevelse under stormen den 6. januar derimod.

For demonstranterne kom ikke ind i den bygning ved siden af Kongressen, hvor Alexandria Ocasio-Cortez har kontor. To andre kvindelige politikere – en demokrat og en republikaner – beretter, at der var relativt roligt. Bortset fra et tidspunkt, hvor venstrefløjspolitikeren stormede ind på kontoret hos den ene og åbnede en række skabe for at gemme sig.

Siden viser det sig, at den eneste, der kom ind på hendes eget kontor under stormen på Kongressen, var en politibetjent. Ham syntes hun godt nok også så farlig ud, men hun valgte at følge med ham, da sikkerhedsfolkene ville have alle i sikkerhed.

En bizar blanding af højreekstremister, konspirationsteoretikere og yderligtgående Trump-støtter brød den 6. januar ind i Kongressen. Foto: SAUL LOEB/Ritzau Scanpix

#AOClied

Historien har skadet hendes omdømme selv i de medier, der ellers har tiljublet den demokratiske socialist fra New York. Avisen New York Times forsvarede hende først, men er siden blevet mere forbeholden. Og på de sociale medier er det hashtags som #AOClied (AOC løj, red.), der vinder frem.

Hendes støtter siger, at selvom detaljerne er forkerte, så kan hun i den stressede situation godt have oplevet det sådan. En sådan indrømmelse er ikke kommet fra den pressede politiker. Hun holder fast i sin fortælling og angriber alle, der tillader sig at stille spørgsmålstegn ved hendes historie eller hendes motiver.

Fredag morgen lokal tid gik hun så på et morgen talkshow hos tv-giganten CBS. Her var hendes forklaring, at hun først ikke havde villet fortælle om sine oplevelser den 6. januar, netop fordi hun frygtede at ingen ville tro hende. Og igen blev hendes oplevelse af have været blevet overfaldet seksuelt brugt som forklaring på hendes opførsel og hendes historie.

Kilder: New York Times, New York Post, Daily Wire, AOC på Twitter.