Personer med indvandrerbaggrund fylder mere og mere i kriminalitetsstatistikken i Sverige. Nu er 58 procent af alle mistænkte i kriminalsager indvandrere eller efterkommere, viser ny rapport

Over halvdelen af alle mistænkte i kriminalsager i Sverige har nu udenlandsk baggrund. Det viser rapporten ”Indvandringen og kriminalitet – et 30 års perspektiv”, som tænketanken Det Goda Samhället (Det Gode Samfund) står bag.

Rapporten, som Kristeligt Dagblad omtalte lørdag, har undersøgt udviklingen i sammenhængen mellem ophav og kriminalitet fra 1985 til 2017. Det er første gang, der er lavet en sådan sammenligning, og den vil med stor sandsynlighed sætte ny gang i debatten om Sveriges lempelige udlændingepolitik og fejlslagne integration.

For rapporten viser, at udlændinge fylder stadig mere i kriminalitetsstatistikken. I 1985, hvor 18 procent af den svenske befolkning var født uden for Sverige eller havde en eller to udenlandske forældre, var det 31 procent af de mistænkte, der havde udenlandsk baggrund. 32 år senere – i 2017 – er det nu 34 procent, der har udenlandsk baggrund. I mellemtiden er den anmeldte kriminalitet steget med 50 procent, og nu er det 58 procent af de mistænkte, der har udenlandsk baggrund.

Valide tal

Forfatteren til rapporten, Patrik Engellau, har villet ”undersøge, hvorvidt migrationen har haft nogle ulemper”. Engellau er ifølge Kristeligt Dagblad en kontroversiel skikkelse i det Sverige, hvor man i mange år ikke har ønsket at diskutere konsekvenserne af indvandringen. Han er tidligere blev kaldt en del af ”den immigrant-fjendtlige overklasse” i den socialdemokratik Aftonbladet. Men tallene i hans nye rapport er valide, vurderer en anden forsker, Joakim Ruist fra Göteborgs Universitet, overfor Kristeligt Dagblad.

”Jeg ser ingen grund til at sætte spørgsmålstegn ved noget her. Rapporten præsenterer stort set kun rådata med meget få fortolkninger. Det meste af det, der findes i den, er ganske enkelt fakta,” siger han.

Udlændinge står bag flest voldtægter

Rapporten viser bl.a. at personer med udenlandsk baggrund fra 2013-2017 stod bag 71 procent af alle drab og drabsforsøg og 61 procent af alle overfald i Sverige.

Sidste år viste en dokumentarudsendelse i svensk tv, at 490 ud af 843 personer, der var dømt for voldtægt eller forsøgt på voldtægt i de sidste fem år, var født i udlandet. I forhold til overfaldvoldtægter, hvor gerningsmanden ikke kender offeret i forvejen, var det 97 ud af 129 dømte gerningsmænd, der var født uden for Europa.

Læs også: Udlændinge dømmes for flertallet af voldtægter i Sverige