Udlændinge dømmes for flertallet af voldtægter i Sverige

0
6773
Arkivfoto

Ny kortlægning fra svensk TV viser, at 58 procent af alle der dømmes for voldtægter og voldtægtsforsøg i Sverige er født udenfor EU. Unge afghanske mænd vejer tungt i statistikken

58 procent af alle, som er blevet dømt for en voldtægt eller et voldtægtsforsøg i Sverige de sidste fem år, er født udenfor Europa. Det viser en stor kortlægning, som Sveriges Television (SVT) har gennemført.

843 personer er blevet dømt. De 427 kom fra lande udenfor Europa. Heraf kom 197 fra Mellemøsten og Nordafrika, 134 kom fra det sydlige Afrika og 96 fra andre lande.

Andelen er endnu større, hvis man alene kigger på såkaldte overfaldsvoldtægter, hvor offer og gerningsmand ikke kendte hinanden i forvejen. Her er otte ud af 10 dømte født i lande udenfor Europa. 40 procent af dem har været i Sverige i et år eller mindre.

Det er ikke mindst unge mænd fra Afghanistan, der fylder meget i voldtægtsstatistikken. I følge svt.tv er 45 af de dømte fra Afghanistan.

Den tidligere politibetjent Mustafa Panshiri, der selv er født i Afghanistan, giver overfor svt.tv et bud på hvorfor:

“De har nogle andre ideer om seksualitet og kvinders stilling i samfundet med sig. Og disse ideer kolliderer med Sveriges feministiske syn på kvinder og ligestilling,” siger Mustafa Panshiri, som de sidste to år har rejst rundt i Sverige og holdt foredrag for uledsagede afghanske unge.

Det er kun en meget lille del af voldtægter og voldtægtsforsøg, der opklares i Sverige. I 2016 var 142 voldtægtsdomme i Sverige – samme år blev der anmeldt 6715 voldtægter.

SVT sender onsdag aften dokumentarprogrammet “Dømt for voldtægt”, som går bag om tallene.

Læs mere: Ny kartläggning av våldtäktsdomar: 58 procent av de dömda födda utomlands