Hvem står bag Greta Thunberg?

0
11907
Greta Thunberg fotograferet ombord på sejlskibet Malizia, da det onsdag stævnede ud fra Plymouth i det sydvestlige England med kurs mod FNs klimatopmøde i New York. Foto: Ben STANSALL / AFP

Mens den svenske klimaaktivist står ud i stormene på Nordatlanten, taler flere og flere om Greta Thunbergs bagmænd. For der kan være millioner at tjene på bare at kende hende

Både svenske og tyske medier har kigget nærmere på dem, der tjener penge på Thunberg. Den venstreorienterede avis TAZ i Tyskland skrev allerede i februar, at hun bliver udnyttet af sine bagmænd. Både hendes egne forældre og nogle af hendes hjælpere har tjent stort på hendes succes.

Mest opmærksomhed er der på den svenske PR-mand Ingmar Rentzhog. Han har tidligere brugt den unge svensker som rådgiver i sin bestyrelse og hendes navn var afgørende, da han rejste millioner i ny kapital til firmaet og dermed til sig selv. Han havde bare lige glemt at give Thunberg familien besked om, at de blev brugt til at skaffe penge til ham selv.

Også hendes forældres rolle får de løftede øjenbryn frem. Hendes mor tjener godt på sin egen datters historie mellem Asperger og global klimahelt. Også hendes far, der lige nu sidder med ombord på skibet med kurs mod New York, tjener på sin datter – blandt andet ved den film, han sammen med en fotograf vil lave om turen.

Lige fra hendes start som klimaaktivist er hun blevet støttet med en medie-indsats, som ellers kun verdens førende virksomheder kunne have råd til. Hendes tur over Atlanten bliver fulgt nøje af verdens medier, som kun kan bringe det videre, som hun og hendes folk giver dem lov til. Og under sidste uges klimakonference besluttede hun alene at smide journalister ud fra salen, fordi hun ikke bryder sig om deres dækning:

Læs artikel: Klima-Greta smider journalister ud

Greta Thunberg og den tyske kaptajn på Malizia II IMOCA, Boris Herrmann, ved afsejlingen mod New York onsdag. Foto: Kirsty Wigglesworth / POOL / AFP

Børnekorstog

Imens taler flere og flere om hendes indsats som et privat korstog. Mange sammenligner hende med drengen Nikolaus, der for godt 800 år siden brød op fra Køln for at starte sit eget børnekorstog mod det hellige land. Han lovede sine unge følgere, at når de nåede til Genua, så ville vandene dele sig og de kunne gå tørskoede videre.

Børnekorstoget med dens budskab om fred og kamp mod fattigdom blev en fiasko, hvis man blot måler det på, om det kunne indtage det hellige land. Men hvis man ser på, hvordan mennesker længe før Instagram talte om sagen – vel og mærke i hele Europa og i århundreder efter Nikolaus – så var børnekorstoget en succes. På samme måde er brandet Greta Thunberg allerede en succes for hende og hendes bagmænd, selvom opmærksomheden på hende næppe vil holde længe i moderne medietider.

Lige nu sejler hun selv mod vest i en luksussejler til mange millioner og med et navn som Malizia, der vel bedst kan oversættes med ondskabsfuldhed. At hun blev søsyg under prøvesejladserne, har hun selv slået hen og man skal ifølge hende ikke have ondt af hende. For som Greta Thunberg selv siger, så er der mange i verden, der har det hårdere end hende.