Hvad sker der, Sverige? Svensk statsminister i tovene efter bandekrig

0
3628
"Löfven knust af Åkesson" skriver Expressen.se i dag.

Der er kontant afregning for den svenske regerings svigt i den vedvarende bandekrig – to ud af tre svenskere synes deres statsminister griber det helt forkert an.

Löfven knust af Åkesson – sådan skriver den store svenske avis Expressen i dag. Det er overskriften til en artikel, hvor man sammenligner den svenske statsminister Stefan Löfven med lederen af sverigedemokraterne, Jimmie Åkesson. Som vi har fortalt her, så har sverigedemokraterne nu pladsen som Sveriges største parti i meningsmålingerne – og det er især den naive omgang med indvandreres kriminalitet, der slår igennem.

Det var en tv-debat i søndags, der startede den store nedtur for den svenske statsminister. Löfven vævede endnu mere end han plejer, og særligt da politikerne debatterede, om voldsbølgen kunne have været forhindret, var den svenske statsminister nærmest blank. Han mente ikke, at man kunne have forudset, at en mangel på kontrol med migranter kunne føre til den situation, svenskerne står i nu.

Forbrydernes baggrund og oprindelse har ifølge ham ingen betydning. Det hele handler om at få et arbejde, så skal det nok gå, sagde den svenske statsminister.

Sagen fik i dag lederen af det andet store oppositionsparti, Moderaternas Ulf Kristersson, til at tage bladet fra munden. Den konservative Kristersson, der er indbegrebet af en pæn mand, mindede på Facebook den hukommelsesudfordrede statsminister om, at en stribe eksperter allerede i 90’erne advarede om konsekvenserne af en slap udlændingepolitik.

Moderaternas leder Ulf Kristersons opslag på facebook.

Moderaternas leder gik videre end det og undskyldte sit eget og sit partis ansvar for den politik. Dermed kom han sine vælgere i møde, der længe har set de gamle partier svigte deres sikkerhed.

Langt værre i Sverige

Bandekrigene kører på andet år. Allerede sidste år blev der sat en trist rekord i Sverige med 44 personer, der blev skudt og dræbt – det samme tal for Danmark var fem. Mordene fortsætter i år og samtidig bliver der stadig flere bombeangreb – mere end 100 foreløbig i 2019.

Bomberne fører sjældent til andet end skade på bygninger – og på den almindelige svenskers følelse af sikkerhed. Situationen har fået det svenske politi til at lancere en ny kampagne, hvor man vil slå hårdt ned på narkohandel. Men kampagnen med navnet Rimfrost nævner ikke forbrydernes baggrund med et eneste ord.