Nu er Sverigedemokraterne det største parti i Sverige

0
4648
En ny meningsmåling i Sverige gør Socialdemokratiet til lillebror. Næsten hver fjerde svensker vil stemme på Sverigedemokraterne, der nu er landets største parti. Foto: TT NEWS AGENCY/Ritzau Scanpix

Sverigedemokraterne får 24 procent af stemmerne i ny meningsmåling. Socialdemokraterne ligger på rekordlavt niveau

Hvis der var valg i Sverige i dag, ville det indvandringskritiske Sverigedemokraterne (SD) blive Sveriges største parti. Det viser en meningsmåling, som instituttet Demoskop har lavet for Aftonbladet.

Næsten hver fjerde svensker – 24,0 procent – siger i målingen, at de ville stemme på Sverigedemokraterne. Socialdemokraterne, der blev størst ved valget i september 2018, ville kun få 22,2 procent af stemmerne. Det er det laveste niveau nogensinde i en Demoskop-måling.

”Jeg har længe hævdet, at vi før eller senere ville blive det største parti. Gennem årene har vi konsekvent talt om bandekriminalitet, den eskalerende utryghed i samfundet, udlændingepolitikken, der ikke fungerer, og integrationspolitikken, der bare har gjort situationen værre. Flere og flere mennesker oplever disse problemer i deres hverdag, og derfor ser de os som et troværdigt alternativ,” siger Sverigedemokraternes leder Jimmie Åkesson til Aftonbladet.

Det borgerlige parti Moderaterne er tredjestørst med 17,8 procent, mens Vänsterpartiet, der svarer til Enhedslisten, går frem til 9,8 procent.

S: Vi betaler prisen for bandemord og skyderier

Socialdemokraterne og Miljøpartiet dannede regering i januar med støtte fra de to borgerlige midterpartier Centerpartiet og Liberalerne. Det skete efter måneders politisk krise oven på rigsdagsvalget, hvor S-lederen Stefan Löfven nægtede at inddrage Sverigedemokraterne i forhandlingerne, selv om SD blev valgets store vinder med en fremgang fra 12,9 til 17 procent af stemmerne.

Socialdemokraterne mener selv, at partiet betaler prisen for de enorme kriminalitets-problemer, som hærger det svenske samfund.

”Det er en meget vanskelig situation lige nu. Jeg er ikke overrasket over målingen i betragtning af det år, vi har været igennem med bandemord, skyderier og bombesprængninger. Der skal vi som regeringsparti betale en pris for,” siger partisekretær Lena Rådström Baastad til Aftonbladet.