Elever fra lukkede muslimske friskoler haltede langt efter

0
1713
Arkivfoto

Det faglige niveau hos elever fra en række muslimske friskoler, der mistede statsstøtte og måtte lukke, har vist sig at være meget lavt, fortæller folkeskoleledere til Altinget

Elever fra en række lukkede muslimske friskoler har vist sig at have et markant lavere fagligt niveau end eleverne i de folkeskoler, de er skiftet til.

Altinget har talt med flere skoler, som har overtaget elever fra fem muslimske friskoler, som siden 2017 har måttet lukke. Lukningerne skyldes, at skolerne mistede deres statsstøtte efter tilsyn fra Styrelsen for Uddannelse og Kvalitet.

En af dem er Skåde Skole syd for Århus, som modtog elever fra den muslimske Lykkeskolen, der lukkede i sommeren 2018. Lykkeskolen i Brabrand mistede sin statsstøtte og blev tvunget til at betale 9,8 millioner kroner tilbage, fordi et kontrolbesøg afslørede, at skolen drev kønsopdelt undervisning og censurerede i biologibøger.

Måtte starte fra bunden

14 af de 144 elever fra Lykkeskolen startede efter lukningen på Skåde Skole, og det gav store udfordringer for den århusianske folkeskole, der ellers er vant til at arbejde med tosprogede elever.

“Vi oplevede slagsmål. Det har vi ellers ikke her. Det er utroligt sjældent. Eleverne kan blive sure, men de slås ikke med hinanden. Generelt steg konfliktniveauet i vores frikvarter,” fortæller skoleleder Mogens Steen Petersen til Altinget.

Dertil kom et fagligt niveau, der haltede voldsomt efter de øvrige elevers:

“Flere elever i de højere klassetrin havde et absolut minimum af evne til at læse. Vi måtte simpelthen starte helt fra bunden. Det var virkelig overraskende,” siger skolelederen til Altinget.

“Flere elever i de højere klassetrin havde et absolut minimum af evne til at læse”

Mogens Steen Petersen, skoleleder på Skåde Skole, til Altinget

Stort fagligt efterslæb

Samme erfaringer gjorde Holbergskolen i Københavns nordvestkvarter, da de overtog elever fra de to muslimske friskoler Nord-Vest Privatskole og Iqra Privatskole.
De to skoler mistede støtten i hhv. 2017 og 2018. Dels på grund af dårlig økonomi, dels efter afsløringer i B.T. af diverse ekstremistiske relationer. Iqra Privatskoles leder havde således spredt videoer på Facebook fra Hitz Ut-Tahrir, og på Nord-Vest Privatskole var der fundet undervisningsmateriale om jihad.

“Jeg vil sige, at cirka halvdelen af dem, vi har fået fra de lukkede muslimske friskoler, havde et stort fagligt efterslæb. Mange havde det rigtig svært fagligt,” siger Sune Schnack Rasmussen, skoleleder på Holbergskolen, til Altinget.

Som han husker det, tog folkeskolen i Københavns nordvestkvarter imod 16 elever fra Iqra Privatskole og 12 fra Nord-Vest Privatskole.

Mistanke om snyd med prøver

At mange elever havde store faglige problemer var noget overraskende, eftersom netop Iqra Privatskole og Nord-Vest Privatskoles tidligere var blevet fremhævet for sit høje faglige niveau. I følge en analyse fra tænketanken Kraka i 2016 klarede eleverne fra de to skoler sig således gennemsnitligt bedre ved afgangseksamen end elever fra Holbergsskolen.

Men det er der måske en logisk forklaring på. I følge Altinget har der således gået rygter om snyd i forbindelse med afgangsprøverne på de to skoler. Styrelsen for Uddannelse og Kvalitet fik et tip om snyd, og en tidligere skoleleder på Nord-Vest Privatskole fortalte i 2017 B.T., at elever snød med prøver i 2016 og 2017. Alle beskyldninger er dog blevet afvist af de to skoler.

Artiklen i Altinget kan læses her

Læs også:

DF gør nyt forsøg på at fjerne statsstøtten til muslimske friskoler