DF gør nyt forsøg på at fjerne statsstøtten til muslimske friskoler

0
1811
Arkivfoto

Justitsministeriet vurderer nu, at det ikke vil være i strid med Grundloven at fratage muslimske friskoler statsstøtten. DF genfremsætter derfor det forslag, som blev afvist i foråret

I foråret 2020 stillede Dansk Folkeparti et forslag om, at friskoler, hvor over halvdelen af eleverne var af udenlandsk baggrund, skulle fratages statsstøtten. Forslaget blev afvist, fordi Justitsministeriet vurderede, at det var på kant med Grundlovens artikel 70. Nu er Justitsministeriet kommet med en ny vurdering: Forslaget er alligevel ikke i strid med Grundloven. Det skriver Politiken Skolemonitor.

Den nye vurdering glæder DF’s uddannelsesordfører Jens Henrik Thulesen Dahl. Dansk Folkeparti vil derfor gentage forslaget i den kommende folketingssamling.

”Nu ved Socialdemokratiet, at forslaget ikke er grundlovsstridigt, og jeg har en klar forventning om, at regeringen støtter forslaget,” siger Jens Henrik Thulesen Dahl til Skolemonitor.

Jens Henrik Thulesen Dahl, kommunal- uddannelses- og forskningsordfører. Foto: Steen Brogaard

Grundloven øverst

Ifølge Skolemonitor er flere eksperter uenige i Justitsministeriets nye vurdering. Professor i stats- og forvaltningsret ved Aarhus Universitet Jørgen Albæk peger på, at forslaget stadig er i strid med menneskerettighedskonventionens artikel 14 om diskrimination.

Det er dog ikke nok til at afholde DF fra at stille forslaget.

”Vi synes, det er grundloven, der står øverst,” siger Jens Henrik Thulesen Dahl til Skolemonitor.

Forslaget blev første gang fremsat af Socialdemokratiet i 2017. Dengang lød vurderingen, at det var i strid med Grundloven, og det var også den begrundelse, DF fik, da deres forslag blev afvist i foråret 2020.