Eidfester og begravelse mistænkes for at sprede coronasmitte

0
5175
Borgere testet for corona i en mobil testenhed i Aarhus. Foto: Helle Arensbak/Ritzau Scanpix

En større begravelse for en ung rapper og en række muslimske fester kan have spredt coronasmitten i indvandrermiljøer i Aarhus. Det viser notat, som BT har fået fat i

Muslimske eidfester og en begravelse for en ung somalisk mand. Det kan være nogle af de begivenheder, som har spredt coronavirussen i det somaliske og libanesiske miljø i Aarhus. Det vurderer Styrelsen for Patientsikkerhed i et internt notat, som BT har fået fat i.

“Der har været nogle større eid-fester i bl. a. Aarhus og Skanderborg og en begravelse for en somalisk mand, og fra flere kilder har det forlydt, at der har været mange med til to eller alle tre arrangementer. Politiet har skønnet, at der var cirka 500 med til begravelsen,” skriver Styrelsen for Patientsikkerhed i notatet, som bl.a. er baseret på interviews med smittede i Gellerupplanen.

Begravelsen, der omtales, fandt sted den 31. juli. Personen, der blev begravet, var den somaliske rapper Abukar Ali med kunstnernavnet Shmur. Han blev skuddræbt ved Aarhus Travbane den 22. juli. Drabet menes at være et opgør i det kriminelle miljø.

Den første smittestigning i Aarhus blev dog registreret den 31. juli og ligger dermed før begravelsen og eid-festerne. Men de store arrangementer kan forklare, hvorfor smitten er blevet så udbredt, skriver BT.

Somaliere: Vi diskrimineres

Den megen fokus på smitten i det somaliske miljø, som bl.a. har udløst skarp fra Dansk Folkepartis udlændingeordfører Pia Kjærsgaard, har fået repræsentanter for det somaliske samfund til at tale om diskrimination. Abshir Sheikhdon, der arbejder som socialrådgiver og er formand for Puntland Forening i Aarhus, siger til Ekstra Bladet:

“Når politikere som Pia Kjærsgaard og borgmesteren i Aarhus, Jacob Bundsgaard, peger på os som gruppe, kan det få både psykiske og integrationsmæssige problemer,” siger Abshir Sheikhdon.

Den kritik kan Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup dog ikke tage alvorligt:

”Gud fri mig vel! Det må da være mindst lige så meget i somaliernes egen interesse ikke at blive smittet med Covid-19 som det er i alle andres. Så jo før somalierne i Aarhus får lært at stoppe smittespredningen, desto bedre for dem selv. Så stop nu med at spille offerkortet og tag dog i stedet ansvar for at blive raske og Corona-fri,” skriver han på Facebook.

Tidligere artikler:

Tre ud af fire smittede i Aarhus er somaliere

78 % af nye coronasmittede i Aarhus er somaliere – helt grotesk, mener Pia Kjærsgaard