Biografer trues af konkurs – kulturministeren mener ikke, de er en del af kulturlivet

0
2911
Kulturminister Joy Mogensen (S). Foto: Kristian Brasen

Kulturminister Joy Mogensen (S) mener ikke, at kriseramte biografer skal have samme hjælp som andre dele af kulturlivet. “Hun må efterhånden betegnes som kulturafviklingsminister,” mener Dansk Folkepartis kulturordfører Pernille Bendixen

“Biograferne er for kulturen, hvad fitnesscentre er for idrætten”.

Nogenlunde sådan skulle kulturminister Joy Mogensen (S) have sagt på et møde med kulturens repræsentanter i starten af juli.

Ministerens budskab var, at biografer ikke er rigtig kultur. Derfor skal deres problemer under coronakrisen ikke løses i kulturministeriet. De skal løses i erhvervsministeriet, mener ministeren.

Det er forklaringen på, at brancheorganisationen Danske Biografer ikke er inviteret, når kulturministeren tirsdag holder et indledende møde med en række kulturorganisationer om corona-genåbningens fjerde fase.

Og det er forklaringen på, at der ikke er tænkt på biograferne i den store sommerpakke til 700 millioner kroner, som regeringen præsenterede i juni. Her var der hjælp til museer, teatre, spillesteder, zoologiske haver mv., som har kunnet sænke billetpriserne med 50 procent. Men der var ingen støtte til biograferne, som derfor må tage den fulde billetpris, samtidig med, at de er ramt af en række restriktioner på grund af corona.

Frygter konkurser

Konsekvensen kan meget snart blive konkurser. Til filmmediet Ekko siger Kim Krogh Pedersen, der er direktør for den 100 år gamle Varde Bio:

”Jeg frygter virkelig for, at biograferne begynder at lukke. Der er ingen, som tjener så meget som en bøjet femøre. Og det er dyrere at have åbent end lukket,” siger Kim Krogh Pedersen.

“Der er ingen, som tjener så meget som en bøjet femøre”

Kim Krogh Pedersen, direktør i Varde Bio, til filmmediet Ekko

Annette Sønder Nielsen, der er direktør i Kalundborgs Kino “Den Blå Engel”, siger sådan her til Ekko:

“Vi er blevet sat på porten af kulturministeren. Det er under al kritik, at der bliver sået tvivl om, hvorvidt vi er kultur”.

Dansk Biografers direktør Lars Werge håber stadig, at der kan findes en løsning:

”Jeg skal mødes med Erhvervsministeriet inden for den nærmeste fremtid. Så jeg har da et stort håb om, at vi kan finde en løsning”.

Pernille Bendixen: Ministeren sidder på hænderne

Dansk Folkepartis kulturordfører Pernille Bendixen mener, at kulturministeren svigter biograferne. Hun skriver på facebook, at ”ministeren må vel efterhånden betegnes som en afviklingskultur minister”.

Pernille Bendixen på Facebook.

Til ditoverblik siger Pernille Bendixen:

”Ministeren burde som minimum indkalde Danske Biografer til en snak for at finde ud af, hvad der sker i branchen. Hun må lytte til biografernes problemer, i stedet for bare at sende dem videre til erhvervsministeriet. Men desværre er det, som om hun har meldt sig ud og bare sidder på hænderne, i stedet for at prøve at hjælpe kulturlivet,” siger Pernille Bendixen.

“det er som om hun har meldt sig ud og bare sidder på hænderne”

Pernille Bendixen, kulturordfører (DF)
Pernille Bendixen, fungerende kulturordfører for Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

DF-ordføreren ser selv to måder at hjælpe de hårdt ramme biografer på:

”Der er flere muligheder. De små provinsbiografer har ønsket at få samme ordning som teatre og museer, så de kan sænke billetpriserne. Hvis jeg skulle lægge en løsning på bordet, så skulle man kompenseret biograferne for det indtægtstab, som de har haft i år, sammenlignet med samme periode sidste år,” siger Pernille Bendixen.