Briterne vil sætte flåden ind mod migranter

0
6006
Den britiske kystpatruljebåd "HMC Speedwell" ankommer til havnen i Dover med migranter, som er samlet op i Den Engelske Kanal. Foto: Glyn KIRK / AFP / Scanpix

Alene lørdag kom 151 migranter i land tæt ved Dover og siden nytår har flere end 4100 migranter kæmpet sig over den engelske kanal. Nu overvejer regeringen at sætte flåden ind

Roligere vejr og desperation i Frankrig har fået flere til at vove sig ud i små både for at nå de britiske kyster. Og ifølge briterne gør de franske myndigheder tæt på ingenting for at stoppe menneskesmuglerne, der arrangerer bådture. Den ansvarlige britiske minister har kritiseret franskmændene i skarpe vendinger og hele regeringen har ifølge britiske medier overvejet at lade flåden blokere overfarten.

Den britiske flåde Royal Navy overvejer, om man kan imødekomme ønsket fra den britiske regering. Dens skibe er måske ikke de rigtige til opgaven og samtidig er der juridiske betænkeligheder. Og ingen har lyst til at se billeder af migranter, der kuldsejler efter et sammenstød med et britisk flådefartøj.

Fransk vrede

Sagen optager ikke de franske medier, der bruger mere tid på deres tidligere kolonier – som eksplosionen i Beirut eller olieforureningen ved Mauritius. Til gengæld er de franske myndigheder tydeligt irriterede på briterne og hævder, at de har gennemført flere razziaer. Franskmændene hævder, at de har stoppet mere end 1000 migranter over de seneste tre uger og at man har stoppet fem gange så mange i første halvdel af 2020 sammenlignet med året inden.

Migranter går i land i Dover efter at være blevet samlet op af en britisk kystpatruljebåd. Foto: Glyn KIRK / AFP / Scanpix

Britiske medier har tidligere skrevet, at franskmændene har afkrævet briterne godt en kvart milliard kroner for at stoppe migranterne ved kysten. Hele sagen kommer op på et hastemøde i Paris i morgen, hvor den britiske minister for migrationsregler, Chris Philps, skal side overfor den franske indenrigsminister, Gerard Darmanin. Noget af den franske irritation bunder givetvis i, at franskmændene selv lever med mere end seks millioner migranter.

Omvendt gør de britiske myndigheder ikke antallet af migranter op, ligesom man heller ikke har et skøn over, hvor mange der kommer i land uden at blive opdaget. Tallet på mindst 4100 migranter i år stammer fra nyhedsbureauet PA Media.

Kilder: Le Figaro, Liberation, Telegraph, Guardian, PA.