DF vil stoppe EU’s indblanding i dansk barsel

0
1922
Dansk Folkeparti kopierede de konservatives annonce mod øremærket barsel for udstille den konservative dobbeltmoral på EU-området.

Forslag fra Dansk Folkeparti skal tage magten tilbage til Danmark på familieområdet. ”Jeg forventer selvfølgelig, at dem, som kritiserer at EU blander sig i de danske barselsregler, at de vil stemme for vores beslutningsforslag,” siger DFs næstformand Morten Messerschmidt

Dansk Folkeparti giver nu de partier, som er modstander af øremærket barsel, en mulighed for at sætte hælene i.

Forslaget om øremærket barsel til mænd skyldes et direktiv fra EU. Derfor kan forslaget stoppes, hvis Folketinget beslutter, at EU skal blande sig uden om dansk familiepolitik. Dansk Folkeparti vil derfor fremsætte et beslutningsforslag, der skal pålægge regeringen at hjemtage kompetence fra EU på det familieretlige område.

”Vi ville jo gerne helt ud af EU. Men det er der ikke flertal for. Derfor stiller vi forslag om, at regeringen ved først kommende EU-topmøde skal tage dette spørgsmål op. Og kræve, at traktaterne ændres, så familiepolitikken føres tilbage til medlemslandene,” siger Dansk Folkepartis næstformand Morten Messerschmidt til ditOverblik.

DF: Konservativ dobbeltmoral

Et af de partier, der har taget kraftigt afstand fra forslaget om øremærket barsel, er Det Konservative Folkeparti. Men de konservative er samtidig store tilhængere af EU. Det fik for nylig DF til at udstille, hvad partiet opfatter som konservativ dobbeltmoral ved at kopiere en konservativ annonce mod øremærket barsel. ”Lad familierne bestemme selv” lød overskriften i den konservative annonce med en sovende baby. Præcis samme overskrift og baby optrådte derefter i en annonce fra DF – men med en ny tekst om, at EU-kravet om øremærket barsel er muligt på grund af de partier, der har overdraget magt til EU.

Morten Messerschmidt siger, at han forventer opbakning fra de konservative til DFs forslag.

”Det er jo rigtig fint og heroisk, at de konservative nu slår på EU for at have vedtaget de tåbelige barselsregler. Men de har jo aldrig taget forbehold overfor de traktater, som gør det her muligt. Så nu giver vi Det Konservative Folkeparti en mulighed for at rette op på fordums fejl. For jeg forventer selvfølgeligt, at dem, som kritiserer, at EU blander sig i de danske barselsregler, at de vil stemme for vores beslutningsforslag,” siger Morten Messerschmidt.

DFs næstformand Morten Messerschmidt under torsdagens åbningsdebat i Folketinget. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2021

K: Socialisternes skyld

De konservatives politiske ordfører Mette Abildgaard har overfor Ekstra Bladet afvist, at konservative som EU-tilhænger er medskyldig i barselsreglerne:

”Som medlemsland er vi også nødt til at acceptere, at der vil være EU-beslutninger, som vi er imod. Og vi er i den grad imod øremærket barsel. Det fjerner friheden fra familierne, og det er ikke et anliggende for EU. Desværre har socialistiske partier, på tværs af EU, fået det presset igennem. Selvom vi kæmpede imod – det er demokratiets vilkår. Men vi kommer til at gøre alt hvad vi kan, for at udfordre implementeringen i dansk lov, så vi bibeholder mest mulig frihed hos forældrene, til glæde og gavn for børnene,” sagde Mette Abildgaard til Ekstra Bladet.

Den forklaring giver Morten Messerschmidt dog ikke meget for:

”De har jo selv giver EU muligheden for at lade socialisterne i EU bestemme, og det er jo det, der er det egentlige problem. Vi har et konservativt folkeparti, som aldrig nogensinde har sagt nej til at overdrage magt til EU,” siger han.

”Vi har et konservativt folkeparti, som aldrig nogensinde har sagt nej til at overdrage magt til EU”

Morten Messerschmidt, næstformand, Dansk Folkeparti

FAKTA: EU’s forældreorlovsdirektiv

Den 13. juni 2019 vedtog EU direktivet om “Bedre balance mellem arbejdsliv og privatliv for forældre og omsorgspersoner”. Direktivet skal gennemføres inden august 2022. Reglen om to måneders øremærket barsel til begge forældre er en central del af direktivet og omdrejningspunktet, når det skal gennemføres i dansk ret.

Læs også:

Derfor kopierede DF annonce fra K: Vil udstille konservativt hykleri om øremærket barsel