Tyrkiet: Opgøret om en religiøs skole fører til vold

0
1789
Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan. Foto: Vladimir SMIRNOV / POOL / AFP

Den tyrkiske regering sætter politiet til at forsvare en ulovlig besættelse, som islamistiske studenter står bag

Stridens kerne er førstesalen på en stor, smuk bygning på molen ved en af Prinse Øerne i Marmara Havet udfor Istanbul. Molen fungerer som færgestation, mens førstesalen med en stor terrasse med udsigt over byen er en skole for islamister og et tehus. Stedet tilhører byen Istanbul, og den daværende borgmester – nu præsident – Recep Tayyip Erdoğan lejede den ud til sin egen søn Bilal for den symbolske sum af 2500 tyrkiske lira eller knap 2000 kroner.

Det nye styre i byen, der ledes af partiet CHP, har underkendt både huslejen – og det at bystyret under Erdogan havde givet huset til sin søn for den symbolske betaling. Det har en domstol bekræftet og givet bystyret ret til at rydde bygningen. Og det skulle så ske i går med hjælp fra byens eget nærpoliti.

Øerne er kendt for at være alt andet end islamistiske, så bystyret forventede at det ville gå roligt for sig. Men Erdogans søn har fået islamister fra hele området til at tage færgen til øen og det kom til slagsmål. Senere satte indenrigsminister det egentlige politi ind og de tog parti for besættere.

Adskillige kom til skade under opgøret, herunder den officielle leder af rydningen, der måtte på hospitalet. Og islamisterne holder stadig skansen på molen.

Korruption

Det regerende AK parti i Tyrkiet, der i høj grad kom til magten som en reaktion på tidligere tiders korruption, er i de senere år begyndt at give bygninger, som staten har råderet over, til venner og politiske støtter for en symbolsk betaling. Derfor ser mange tyrkere opgøret om et tehus som et sindbillede på den korruption, der breder sig. Og som et klart tegn på, at Erdogan og hans venner vil kæmpe for at holde på deres privilegier, når stemningen i valglokalerne en dag går dem imod.

Og denne række af begivenheder koster den tyrkiske leder Recep Tayyip Erdogan opbakning. Siden 2014 har han mistet næsten halvdelen af sin støtte blandt vælgerne, hvor der nu kun er 41 procents opbakning. Et klart flertal på 54 procent er utilfredse med deres præsident.

Sagen får ikke megen opmærksomhed i de tyrkiske medier, der næsten uden undtagelse er regeringstro. Til gengæld diskuteres den livligt på Twitter, der er blevet mange tyrkeres foretrukne nyhedsmedie.

Kilder: Al-Monitor, lokale journalister, Duvar, Twitter, Metropoll