Forskere beskyldte politiet for diskrimination. Nu trækker de beskyldningerne tilbage

0
2440
Foto: Thomas Tolstrup

To forskere hævdede i forskningsartikel, at politiet oftere sigter personer med indvandrerbaggrund uberettiget. Nu trækker de deres forskningsartikel tilbage – der var nemlig fejl i deres data

“Etniske minoriteter bliver oftere sigtet, uden at det fører til straf”.

Sådan skrev Politiken i sidste uge på baggrund af et omfattende studie fra to forskere fra Aalborg og Københavns Universitet.

Budskabet var ikke til at tage fejl af: Dansk politi forskelsbehandler etniske minoriteter.

I artiklen med overskriften ”Pilen peger på, at der er et problem i politiet i forhold til de her grupper” lød det blandt andet:

”Er man fra Libyen, Syrien, Ghana eller Somalia, er der eksempelvis mellem 79 og 81 procent af sigtelserne, der fører til dom, mens samme tal for etniske danskeres vedkommende er 92 procent. Forskerne bag projektet mener, at de relativt flere grundløse sigtelser mod folk med anden etnisk baggrund kan skyldes en – måske ubevidst – raceprofilering hos politiet, altså at man vurderer borgerne også ud fra deres etniske baggrund og måske i højere grad fokuserer på disse grupper”.

Minister kaldt i samråd

En af forskerne, Mikkel Jarle Christensen, blev citeret for denne udtalelse:

”Det lader til, at der sker en form for etnisk profilering. Vi kan simpelthen ikke forklare det på andre måder, end at der er en disproportional fokus på de her grupper”.

”Det lader til, at der sker en form for etnisk profilering”

Mikkel Jarle Christensen, professor, i følge Politiken

”Etnisk profilering” vil sige, at politiet forskelsbehandler på grund af etnicitet og hudfarve.

Oplysningerne fik bl.a. Frie Grønnes leder Sikandar Siddique til at reagere. Han indkaldte justitsminister Nick Hækkerup til samråd og sagde sådan her til Politiken:

”Det står nu sort på hvidt, at der finder raceprofilering sted i det danske politi”.

Forskningsartikel trækkes tilbage

Men nu trækker forskerne Christian Klement og Mikkel Jarle Christensen deres forskningsartikel ”Explaining Divergent Outcomes of Interactions between the Danish Police and Different Ethnic Groups”, som var antaget til det videnskabelige tidsskrift European Journal of Criminology, tilbage. Det viser sig nemlig, at der er fejl i de data, som de bygger deres artikel på.

”Vi er, efter at artiklen er gået igennem fagfællebedømmelse og er blevet accepteret til publikation, blevet opmærksomme på en fejl i forhold til data, der går tilbage til projektets start. Data angår tiltaler og ikke sigtelser, som artiklen ellers er bygget op om. Selv om sigtelser i sagens natur influerer tiltaler, så kan de ikke sidestilles hermed. Vores fokus på sigtelser og politikontrol i artiklen og i medierne har dermed været misvisende og kan ikke underbygges af vores data. Artiklen er derfor trukket tilbage,” siger professor MSO Mikkel Jarle Christensen og studielektor Christian Klement, Aalborg Universitet i en pressemeddelelse fra Københavns Universitet.

“Vores fokus på sigtelser og politikontrol i artiklen og i medierne har dermed været misvisende og kan ikke underbygges af vores data”

Forskerne Mikkel Jarle Christensen og Christian Klement i pressemeddelelelse

Hvordan fejlen er opstået, kan de ikke forklare.

”Jeg kan pt ikke nærmere forklare, hvordan fejlen er opstået, men den har desværre betydning for artiklens konklusioner. I og med der nu er tvivl om artiklens konklusioner vælger vi at trække artiklen tilbage. Det er meget beklageligt,” siger Mikkel Jarle Christensen.

Skaarup: Selvfølgelig diskriminerer politiet ikke

Politiet afviste forskernes påstand, da Politiken bragte nyheden i sidste uge. Det samme gjorde Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup.

”Politiet har næse for, hvor man skal sætte ind henne, og mistænksom adfærd er jo noget, man går efter. Så når man kører i politibilen, så er der vel i sagens natur mere mistænkelig adfærd blandt en indvandrerbande”.

Politiken: Nu nævner du en bande. Men hvis en gruppe indvandrere i sig selv virker mistænkelige, skyldes det vel en fordom.

”Hvis det kun skyldes, at de er indvandrere, så jo. Men det er næppe det, der er tilfældet. Jeg tror, man fra politiets side har en fornemmelse, når man kører på Nørrebro eller i en ghetto, for, hvem der måske er involveret i salg af narkotika eller hash i området. Og den fornemmelse må politiet agere efter,” sagde Peter Skaarup.

At forskerne nu har trukket deres artikel tilbage, kommenterer Peter Skaarup sådan her på Twitter:

”Selvfølgelig diskriminerer politiet ikke. Det har vi i Dansk Folkeparti altid vidst. Vi har verdens bedste politi,” skriver Peter Skaarup.

Artiklerne kan fortsat læses på Politiken. Men nu med en redaktionel anmærkning om, at forskerne har trukket forskningsartiklen tilbage.

https://twitter.com/skaarup_df/status/1446412137576947716?s=20