DF: Rigsrevisionen skal kulegrave regeringens køb af skrottet udrejsecenter

0
2767
Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl vil have Rigsrevisionen til at granske statens køb af et nedlagt asylcenter på Langeland. Centret blev købt til en overpris. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Det nu skrottede udrejsecenter “Holmegaard” på Langeland blev købt til en markant overpris, afslører Jyllands-Posten. DF-formand vil have Rigsrevisionen ind i sagen

Regeringens køb af et nedlagt asylcenter på Langeland, som skulle have været udrejsecenter for ca. 130 kriminelle udlændinge, skal granskes af Rigsrevisionen.

Det mener Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl. Han vil nu gå til formanden for de politisk udpegede statsrevisorer, Henrik Thorup (DF), og bede ham om at inddrage Rigsrevisionen.

Det siger Kristian Thulesen Dahl til Jyllands-Posten. Avisen kunne lørdag afsløre, at “Holmegaard”, som er en tidligere herregård og asylcenter ved Bagenkop på Sydlangeland, blev købt til en markant overpris.

Lokale ejendomsmæglere har offentligt undret sig over, at regeringen gav 13,5 millioner kroner for “Holmegaard”, som tilmed blev købt uden en egentlig besigtigelse. Og i følge en aktindsigt, som Jyllands-Posten har fået, er der grund til mæglernes undren. Det viser sig nemlig, at Kammeradvokaten på vegne af Udlændingestyrelsen fik lavet to eksterne værdiansættelser inden købet. Disse prissætter “Holmegaard” 5-8 millioner kroner billigere end de 13,5 millioner kroner, som Udlændingestyrelsen valgte at give.

Vurderet til 5 og 10 mio. kr.

Den ene vurdering blev lavet af selskabet Newsec Advisory, som med en revisor og mægler/valuar nåede frem til en værdi på 5,35 mio. kroner. Det skete uden besigtigelse, men på baggrund af en vurdering af lejeindtægter, kvadratmeter mv.

Den anden vurdering blev lavet af Nordicals Erhvervsmæglere. Her nåede man frem til en værdi på 10,5 mio.kr. I Nordicals vurdering vejer det positivt, at ejendommens ‘klimaskærm’ er i god stand. Omvendt trækker det ned, at den tidligere herregård ligger i et tyndt befolket område.

Jyllands-Posten kan desuden fra aktindsigten oplyse, at sælgerne, som i øvrigt er et ægtepar, der tidligere er dømt for svindel med EUs landbrugsstøtte, i 2019 tilbød Udlændingestyrelsen at købe Holmegaard for 8,5 mio. kroner. Tilbuddet blev dog afslået og aldrig realitetsbehandlet.

DF: Ekstern kulegravning 

Det har tidligere været beskrevet, at købet af Holmegaard fandt sted i en lynhandel, få dage før regeringen præsenterede sin plan om at flytte de kriminelle udlændinge fra Kærshovedgård i Midtjylland til Holmegaard. Planerne måtte som bekendt opgives på grund af stor folkelig og politisk modstand, og nu står staten som ejer af en nedslidt herregård, der er købt 5-8 millioner kroner dyrere, end den skønnede markedspris.

På den baggrund mener Kristian Thulesen Dahl, at Rigsrevisionen må ind i sagen.

“Vi danskere skal være fuldstændigt sikre på, at vores penge bliver forvaltet med respekt. Derfor bør der laves en ekstern kulegravning, hvor der også bliver mulighed for at placere et ansvar for, hvorfor staten endte med at give denne overpris,” siger DF-formanden til Jyllands-Posten.

Solgte tre asylcentre for en slik

Købet af “Holmegaard” til overpris er ikke blevet mindre mystisk af, at det nye medie Frihedsbrevet fredag kunne afsløre, at Udlændingestyrelsen sidste år solgte tre asylcentre til priser, der lå under den offentlige vurdering. Det ene center blev solgt for bare 900.000 kroner. De tre centre ligger i hhv. Syddjurs, Norddjurs og Hjørring, der alle har socialdemokratiske borgmestre.

Hverken Udlændingestyrelsen eller udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) har villet svare på spørgsmål om denne del af sagen. Vi ved derfor ikke, hvorfor regeringen ikke valgte at bruge et af de nu frasolgte centre. En løsning, der havde været langt billigere. I stedet valgte regeringen at placere centret i Langeland Kommune, der ledes af en SF-borgmester.

Læs også:

Udlændingestyrelsen solgte tre asylcentre til rabatpris – og købte så center på Langeland til overpris

Skrottet udrejsecenter på Langeland blev købt til overpris og uden besigtigelse