Skrottet udrejsecenter på Langeland blev købt til overpris og uden besigtigelse

0
3024
Regeringen har droppet sine planer om et udrejsecenter på Holmegaard (billedet) ved Bagenkop på Sydlangeland. I stedet skal de c a. 130 udviningsdømte kriminelle udlændinge blive på udrejsecenter Kærshovedgård. Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

Regeringen har skrottet sin plan om at flytte kriminelle udlændinge til Langeland. Nu står staten tilbage med en nedslidt herregård, der blev købt i en lynhandel uden besigtigelse. DFs formand Kristian Thulesen Dahl kræver en redegørelse

Ville du købe en nedslidt ejendom for 13,5 millioner kroner uden at have besigtiget den?

Næppe. Det er ikke desto mindre hvad staten gjorde i forrige weekend, da regeringen i huj og hast anskaffede sig en nedlagt herregård ved Bagenkop på Sydlangeland, der skulle bruges til et nyt udrejsecenter for 130 kriminelle udvisningsdømte udlændinge.

Flere aviser har gennemgået handelen, og det står klart, at “Holmegaard” blev købt om lørdagen, bare fire dage inden, at udlændinge- og integrationsminister Matias Tesfaye (S) præsenterede planerne om udrejsecentret på et pressemøde.

Det står også klart, at Udlændingestyrelsen fik fremvist ejendommen men at der ikke blev gennemført en decideret besigtigelse for fejl og mangler. Begrundelsen var, at ejendommen alligevel skulle istandsættes.

Ejendomsmægler: Fatter ikke prisen

Det står også klart, at sælgerne, et ægtepar fra Nordsjælland, som i 2017 fik en seks måneders fængselsdom for svindel med EU-midler for i alt 560.000 kroner, har gjort en god handel. De købte Holmegaard i 2008 for 7 millioner kroner og har nu solgt den videre for næsten det dobbelte. En salgspris, der i følge lokale ejendomsmæglere er alt for høj.

“Jeg kan ikke forstå, at ejendommen skal været steget til næsten det dobbelt. Det fatter jeg ikke,” som ejendomsmægler Benny Boesgaard siger til Berlingske.

Holmegaard blev fremtil 2017  udlejet til Udlændingestyrelsen, som drev asylcenter. Derefter havde ejerne planer om at omdanne den til et kursuscenter, men nu er ejendommen solgt til staten, der skulle have brugt den til et nyt udrejsecenter for kriminelle, udvisningsdømte udlændinge. Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

Minister lovede “grundig undersøgelse”

Summasummarum: Meget tyder på, at beslutningen om købet af Holmegaard er gået meget, meget hurtigt. Det står i skærende kontrast til tidligere udtalelser fra udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye. Han sagde i 2019 – ifølge Berlingske – at den nytiltrådte S-regering ville ”iværksætte en grundig undersøgelse af”, hvor et nyt udrejsecenter kunne placeres.

”Det skal ske efter grundige overvejelser. Her er både de eksisterende asylcentre i spil, men det kan også være andre placeringer,” sagde Mattias Tesfaye.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) taler med pressen efter et møde tirsdag aften med partierne om udrejsecenteret på Langeland. Kort efter udsendte han en pressemeddelelse om, at planerne nu er droppet. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

De ”grundige overvejelser” er altså endt med, at staten lørdag den 15. maj med kort varsel blev ejer af en nedslidt herregård på Sydlangeland, som ikke blev forhåndsbesigtiget og sandsynligvis blev købt til overpris. En ejendom, som tilmeld ikke skal bruges til det, den blev købt. Tirsdag aften meddelte Mattias Tesfaye nemlig, at regeringen opgiver sin plan om at flytte de udvisningsdømte kriminelle udlændinge fra udrejsecenter Kærshovedgård til Holmegaard på Sydlangeland. Begrundelsen er, at et politisk flertal er modstander af at flytte kriminelle udlændinge til Langeland.

DF kalder minister i samråd

Forløbet om købet af ejendommen får nu Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl til at kalde udlændinge- og integrationsministeren i et samråd. DF-formanden vil blandt andet vide, hvilke alternative muligheder, der har været undersøgt:

”Hvis der virkelig er lavet den grundige undersøgelse, må han lægge den på bordet og fortælle, hvilke andre lokationer, der har været i spil,” siger Kristian Thulesen Dahl til Berlingske.

Den konservative gruppeformand Mai Mercado ser også kritisk på forløbet:

”Der er noget, der ikke hænger sammen. Mattias Tesfaye siger, at han har undersøgt det grundigt, men man har ikke engang været ude og besigtige bygningerne, før man har købet dem. Det er ikke grundigt i min verden,” siger Mai Mercado til Berlingske.