Manden bag Pia fylder 75

0
5258
Henrik Thorup fylder fredag 75 år. Foto: Carsten Lundager

Henrik Thorup fylder 75 år fredag den 28. maj. Han er regionsrådsmedlem, formand for Statsrevisorerne – og gift med Pia Kjærsgaard. Og så var det ham, der fandt på navnet ‘Dansk Folkeparti’

Da den 13-årige Henrik Thorup i 1960 flyttede til Hellerup Skole, havde han næppe regnet med, at det ville forandre hans tilværelse grundlæggende. For uden flytningen havde Henrik Thorup næppe mødt sin nye skolekammerat Pia Kjærsgaard og de to påbegyndt et partnerskab, der nu har varet i over 60 år.

Dengang sang Henrik Thorup i Radioens Drengekor, og det var, har Pia Kjærsgaard aldrig lagt skjul på, en del af attraktionen ved den nye dreng i klassen. De to blev gift den 3. juni 1967 i en alder af henholdsvis 20 og 21 år. På det tidspunkt var parret også på vej til at blive forældre for første gang til Nan, der siden fulgtes af sønnen Troels.

Henrik Thorup ville oprindelig være typograf og stod i lære på Teller Bogtrykkeri, men blev siden elev i forsikringskoncernen Baltica og eksamineret assurandør. Derefter var han i en længere periode Regionsleder i AI Forsikring (det senere GF Forsikring) og salgschef i Post Danmark.

Henrik Thorup og Pia Kjærsgaard mødte hinanden, da Henrik i 1960 flyttede til Hellerup Skole. Foto: Carsten Lundager

Foreslog ‘Dansk Folkeparti’

Mens Pia Kjærsgaard spillede en aktiv politisk rolle i Fremskridtspartiet, særligt siden hun i 1984 afløste Mogens Glistrup i Folketinget og blev politisk ordfører, begyndte Henrik Thorups offentlige politiske engagement først for alvor efter dannelsen af Dansk Folkeparti i 1995.

Henrik Thorup var faktisk manden, der foreslog navnet ”Dansk Folkeparti” til det nye parti, som hans hustru stiftede sammen med tre andre medlemmer af Fremskridtspartiets folketingsgruppe.

“Henrik Thorup var faktisk manden, der foreslog navnet ”Dansk Folkeparti” til det nye parti”

Ved amtsrådsvalget i 2001 blev Henrik Thorup for første gang folkevalgt politiker, da han blev valgt til Københavns Amtsråd og indtog posten som 1. viceamtsborgmester. Siden amtsrådenes nedlæggelse har han været medlem af Regionsrådet i Hovedstaden og været enten 1. eller 2. næstformand i Region Hovedstaden. I egenskab af regionsrådsmedlem har han varetaget en lang række bestyrelsesposter bl.a. i Amgros, PenSam, PKA og i Danske Regioner, hvor han for tiden er 2. næstformand. Til det kommende regionsrådsvalg har Henrik Thorup meddelt, at han ikke genopstiller efter 20 år i politik.

Henrik Thorup er formand for Statsrevisorerne og det længst siddende medlem i statsrevisorkollegiet. Et betroet og vigtigt hverv, han varetager med stor omsorg. Henrik Thorup blev første gang udnævnt til statsrevisor i 1998.

Henrik Thorup blev i 2008 udnævnt til Ridder af Dannebrog og i 2017 til Ridder af Dannebrog af 1. grad.

Henrik Thorup har været en solid støtte og inspirationskilde igennem hele Pia Kjærsgaards liv. Foto: Carsten Lundager

Solid støtte og inspirationskilde

Selvom Henrik Thorup i sagens natur altid i offentligheden har stået i skyggen af sin hustru, Pia Kjærsgaard, er der ingen tvivl om, at Thorup har været en afgørende del af Pia Kjærsgaards succes. Det var f.eks. Henrik Thorup, der efter det tumultariske landsmøde i Fremskridtspartiet i 1995 meddelte Pia Kjærsgaard, at nu ville han i hvert fald ikke være med længere. På samme måde har Henrik Thorup været en solid støtte og inspirationskilde igennem hele Pia Kjærsgaards liv.

Henrik Thorup er af sind en gemytlig og omgængelig mand, som bl.a. nyder at dele billeder af familiens fire børnebørn, der er i alderen seks til 25 år. Det samme gælder de mange hunde, der i årevis har været en del af familiens liv. Flere af dem er begravet i den Thorup-Kjærsgaardske have, bl.a. den sidste firbenede beboer i hjemmet i Gentofte, Rikke, der døde i februar i indeværende år og som endnu ikke har fået en efterfølger.

Selvom Henrik Thorup nu runder 75 år, er der ingen planer om at gå på pension. Der skrues en smule ned for blusset med afslutningen af den regionalpolitiske karriere, men Henrik Thorup fortsætter ufortrødent som formand for Statsrevisorerne.