DF bakker op om udflytning af uddannelser: ”Vi har et skævt Danmark”

0
1451
Regeringens udspil ’Tættere på – Flere uddannelser og stærke lokalsamfund’ blev præsenteret ved et pressemøde på Aarhus Universitet Foulum. Her får statsminister Mette Frederiksen, uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen og indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek en rundvisning på Institut for Husdyrvidenskab. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Dansk Folkeparti er positiv overfor plan om udflytning af 7500 uddannelsespladser fra de største byer. ”Men det er vigtigt at sikre kvaliteten og tilstrækkeligt med praktikpladser,” siger DFs uddannelsesordfører Jens Henrik Thulesen Dahl

Dansk Folkeparti har flere gange slået til lyd for at flytte uddannelser ud af de store byer. I en spørgetime i Folketinget i marts 2019 kom DF-formand Kristian Thulesen Dahl med en direkte opfordring til daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen om at gøre uddannelser til den næste store udflytningsbølge, og tidligere i år lancerede DF et landdistriktsudspil, som indeholder forslag om udflytning af uddannelsesinstitutioner.

Derfor tager Dansk Folkeparti også positivt imod det udspil, ’Tættere på – Flere uddannelser og stærke lokalsamfund’, som regeringen præsenterede torsdag. Her foreslås det, at der skal oprettes 7500 uddannelsespladser udenfor de fire største byer, fordelt på 25 nye uddannelser. Det er målet, at 60 procent. af pladserne på de fire store velfærdsuddannelser – pædagog, lærer, sygeplejerske og socialrådgiver – skal ligge uden for storbyerne.

Jens Henrik Thulesen Dahl, kommunal- uddannelses- og forskningsordfører. Foto: Steen Brogaard

”Grundideen er god”

Dansk Folkepartis uddannelsesordfører Jens Henrik Thulesen Dahl, at udspillet flugter med Dansk Folkepartis tanker om et Danmark i bedre balance.

”Grundideen er god, fordi vi har et skævt Danmark. Vi har set en udvikling, hvor flere og flere unge flytter ind til de store byer, og de kommer ikke tilbage igen. Vi har også erfaringer, der er siger, at hvis man faktisk skaber velfærdsuddannelser lokalt, bliver nogen af dem, der tager uddannelsen, i lokalområdet og kan dermed være med til at dække det lokale arbejdspladsbehov. Derfor er retningen rigtig god,” siger Jens Henrik Thulesen Dahl til TV2 News om regeringens udspil.

Der er dog også nogle forudsætninger, der skal opfyldes, hvis det skal blive en succes, understreger han. Der skal være tilstrækkeligt med praktikpladser, uddannelserne skal have den fornødne kvalitet og der skal over være forskningsmiljøer tilknyttet.

”Hvis man får nogle meget små uddannelser, kan det være svært at sikre kvaliteten. Derfor skal der gøres en meget målrettet indsats for at sikre, at man får kvalificerede lærerkræfter og forskere tiltrukket,” siger Jens Henrik Thulesen Dahl.

Statsminister Mette Frederiksen, uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen og indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek præsenterer regeringens udspil ved et pressemøde på Aarhus Universitet Foulum. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Forhandlinger starter fredag

Forhandlingerne om regeringens udspil begynder allerede fredag. Jens Henrik Thulesen Dahl siger, at DF i forhandlingerne vil have fokus på, at der bliver skabt nogle uddannelsesmiljøer, der er attraktive for unge. Det skal sikre, at det ikke bare bliver et springbræt for studerende, som efter det første år rykker videre til en uddannelsesinstitution i en af de store byer.

”Derfor bliver forhandlingerne vigtige. Der skal skabes nogle miljøer, som de unge synes er interessante. Det kan være noget med at samle uddannelser, der retter sig mod bestemte grupper af unge, som dermed vil være motiverede for at tage derhen. Her er Kalundborg et godt eksempel på en by, hvor der kommer flere af den samme type uddannelse,” siger Jens Henrik Thulesen Dahl til TV2 News.

Læs også:

Fællesråd roser stort DF-udspil om landdistrikter