Britisk økonomi: Nedtur fordi man ikke forlod EU

0
1030
Anti-Brexit-demonstrant markerer sin utilfredshed foran premierministerboligen i Downing Street 10 tidligere i dag. Foto: REUTERS/Henry Nicholls

Efter en længere periode med pæn vækst gik Storbritanniens økonomi i rødt efter at man alligevel ikke gennemførte Brexit

Økonomien gør ikke som økonomerne siger. For de fleste af dem har længe sagt, at Brexit ville koste briterne dyrt, men i stedet er økonomien blevet styrket siden folkeafstemningen om et farvel til EU. Og nu, hvor Brexit er udskudt og måske aldrig bliver til noget, er britisk økonomi på vej ind i en recession.

I april gik den britiske økonomi tilbage med 0,4 procent. Fortsætter det over de næste måneder, er Storbritannien officielt ude i en recession eller nedtur. Samtidig oplever detailhandelen en stor tilbagegang, hvor folk sågar holder igen med at købe mad.

Tilbagegangen i maj er således den største nogensinde, og tilsvarende falder bilsalget med fem procent og priserne på boliger viser også en mindre tilbagegang. Især de to sidste tal er vigtige, fordi de direkte afspejler briternes tiltro til fremtiden. Og med usikkerheden om Brexit holder briterne altså igen med at købe nye biler eller investere i en ny bolig.

Den skjulte nedtur

Tallene får dog ikke den store opmærksomhed i britisk presse, der gennemgående er imod Brexit. Og heller ikke økonomerne fra Bank of England og de store organisationer har megen lyst til at tale om tilbageslaget for økonomien efter at Brexit ikke blev gennemført til udgangen af marts. Denne tavshed har fået kommentatorer til at gøre grin med de selvvigtige økonomer.

”Hvordan kan det være, at ingen af disse eksperter har advaret os om, at det at blive i EU betyder en økonomisk nedtur,” skriver den konservative iagttager, Matthew Lynn i bladet Spectator. Han fortsætter:

”De sagde, at økonomien ville gå rabundus og arbejdsløsheden skyde i vejret. Op til folkeafstemningen og under de sidste tre års pinsomme forhandlinger om vores farvel til EU, så har vi kun hørt om alt det slemme, der vil ske, når vi forlader EU. Nu ser vi at det er omvendt – og så hører vi pludselig meget lidt fra alle eksperter, der ellers har advaret os.”

”Hvordan kan det være, at ingen af disse eksperter har advaret os om, at det at blive i EU betyder en økonomisk nedtur?”

Matthew Lynn, konservativ iagttager, i Spectator