Radikale, SF og EL kræver stribevis af udlændingelempelser

0
5808
Samira Nawa, Sofie Carsten Nielsen og Morten Østergaard fra Det Radikale Venstre forlader regeringsforhandlingerne på Christiansborg. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Udrejsecenter Lindholm skal skrottes og børnefamilierne skal ud af Sjælsmark. Sådan lyder nogle af de krav fra støttepartierne, som Socialdemokratiet er blevet mødt med til dagens forhandlinger om grundlaget for en ny, socialdemokratisk ledet regering

Det planlagte center for kriminelle, udvisningsdømte udlændinge på Lindholm skal skrottes. Børnefamilierne skal ud af udrejsecenter Sjælsmark. Danmark skal igen tage kvoteflygtninge. Integrationsydelsen skal sættes op. Paradigmeskiftet skal skrottes. Der skal fokus på integration i stedet for hjemsendelsen af flygtninge.

Listen er lang over de krav på udlændingeområdet, som Det Radikale Venstre, SF og Enhedslisten har haft med til dagens forhandlinger med Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen om grundlaget for en ny socialdemokratisk ledet regering.

Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup advarede i fredags om, at udlændingepolitikken ser ud til at blive slækket, når Mette Frederiksen skal danne regering med støtte fra Det Radikale Venstre. Dagens forhandlinger ser ud til at bekræfte Peter Skaarups frygt. For selv om Mette Frederiksen siger, at den stramme udlændingepolitik vil stå fast, så har støttepartierne så mange krav med – og er så stålsatte på at udlændingepolitikken skal ændres – at det ligner en umulig opgave.

Morten Østergaard: Slut med symbolpolitik

Til TV2 News sagde den radikale leder Morten Østergaard f.eks. sådan her efter dagens forhandlinger:

”Der skal trækkes en streg i sandet. Vi skal sige, at det var ved valget i 2019, at vi besluttede, at intentionerne skulle være nogle andre end bare at fortsætte med stramninger og symbolpolitik. Jeg håber og tror på, at det kan lade sig gøre at finde en fælles vej, der kan sende et signal til alle der er i Danmark om, at de faktisk har en plads i vores fællesskab og ikke skal føle at de er jaget vildt”.

På vej ind til forhandlingerne talte Morten Østergaard også om at der er brug for ”en hovedrengøring i symbolpolitikken på udlændinge- og integrationsområdet”, og han talte om at “der ikke er meget grund til at beholde Dansk Folkepartis udlændingepolitik” på baggrund af valgresultatet, hvor DF gik tilbage:

”Det vi nu skal diskutere er, hvordan vil vi løse de problemer på integrationsområdet, som ikke er løst med håndtrykslovgivning og burkaforbud,” sagde Morten Østergaard til TV2 News.

Han understregede dog også efter forhandlingerne, at der ikke var konkluderet noget på mødet.

”Det vi nu skal diskutere er, hvordan vil vi løse de problemer på integrationsområdet, som ikke er løst med håndtrykslovgivning og burkaforbud”

Morten Østergaard, radikal leder
Pernille Skipper og Rune Lund fra Enhedslisten ankommer til regeringsforhandlingerne på Christiansborg. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Pernille Skipper fra Enhedslisten sagde sådan her før sit partis forhandlinger med Mette Frederiksen:

”Vi går ind til de her forhandlinger med det grundlæggende udgangspunkt, at Danmark skal være villig til at tage del i det globale ansvar. Det betyder, at vi skal tage kvoteflygtninge, at vi skal behandle børnene på Sjælsmark ordentligt – det vil sige at de slet ikke skal være på Sjælsmark – og så skal vi have et flertal, som rent faktisk vil integration. Det vil sige at vi skal sørge for, at når mennesker kommer hertil, starter vi ikke med at sende dem ud i fattigdom”.

Integrationsydelse parkeres i ydelseskommission

SFs Pia Olsen Dyhr havde samme budskab: Børnefamilierne skal ud af Sjælsmark, og Lindholm, som Dansk Folkeparti fik med i finanslovsaftalen med VLAK-regeringen, skal droppes. I stedet taler om SF om, at sikkerheden kan skærpes på det nuværende udrejsecenter Kærshovedgård.

SF vil ligesom de øvrige støttepartier også afskaffe den lave integrationsydelse. Ifølge TV2 bliver det dog ikke et tema i første omgang i forhandlingerne. Socialdemokratiet vil nemlig parkere den del i en “ydelseskommission”, som partiet vil nedsætte.

Læs også: Skaarup overbevist: S-regering med radikal støtte vil lempe udlændingepolitikken