Analyse: De Grønne er nu største tyske parti

0
3306
Kansler Angela Merkels engang så stærke CDU klarer for første gang dårligere end De Grønne med 25 procent. Merkel ses her, da hun tidligere i dag talte ved den internationale arbejdsorganisation ILOs konference i Schweiz tidligere i dag. REUTERS/Denis Balibouse

I Tyskland er de gamle partier i frit fald. Den seneste meningsmåling viser at miljøpartiet De Grønne er størst – og AfD overhaler socialdemokraterne

Tallene er ikke til at misforstå. Hvis der var valg i Tyskland i dag, står De Grønne til at få mere end hver fjerde stemme eller 26 procent. Også det indvandringskritiske Alternative für Deutschland AfD har fremgang.

Kansler Angela Merkels engang så stærke CDU klarer for første gang dårligere end De Grønne med 25 procent. Og socialdemokraterne, der netop har sparket deres formand ud, er på vej mod etcifrede tal – med en tilslutning på 12 procent er selv AfD større. Det er endnu værre end ved EU-parlamentsvalget for de to gamle partier.

Dykker man ind i tallene, kan man finde en af forklaringen. For første gang er kansler Angela Merkel ikke den mest troværdige politiker, men bliver slået med et mulehår af De Grønnes leder, Robert Habeck. Og hendes farveløse afløser, Annegret Kramp-Karrenbauer, kan kun lige komme ind på en tiendeplads blandt de mest troværdige politikere i Tyskland.

Fremgangen for De Grønne og andre med en mere klar profil viste sig i bare i meningsmålinger, men også ved det seneste valg i Tyskland, hvor forbundslandet Bremen for første gang efter krigen satte socialdemokraterne på porten. Her kan De Grønne bestemme, hvem der bliver overborgmester. I forhandlingerne læner de sig mod socialdemokraterne, der godt har kørt byens økonomi fuldstændig i sænk, men som har en blødere holdning til indvandring.

Intet svar

Det er markant, at ingen af de to gamle folkepartier har et svar på udfordringen fra miljøgrupperne. Hos SPD graver man blot dybere ned i de interne kampe efter at presset den sidste formand Andrea Nahles. Og hos CDU kan Annegret Kramp-Karrenbauer blot mande sig op til at sige, at hendes parti er bagefter i miljøspørgsmål.

Fremgangen for De Grønne vil koste de almindelige tyskere dyrt. For de ønsker forbud og miljøskatter som deres betaling for at støtte andre partier. De to gamle partier har indtil nu holdt fast i, at uden økonomisk vækst er der ikke råd til miljøforbedringer.

Omvendt er meningsmålingen godt nyt for den tyske samlingsregering, den såkaldte GroKo. Især socialdemokraterne vil være så skræmte ved tanken om nyvalg, at de hellere vil blive under Merkels vinger. Men spørger man tyskerne, siger de meget klart, at det er tid til valg.