Dansk Folkepartis ledelse var fredag på et høflighedsvisit hos S-formand Mette Frederiksen. Mødet har styrket deres bange anelser: Det Radikale Venstre vil få afgørende indflydelse på udlændingepolitikken
I valgkampen advarede Dansk Folkeparti mod radikal indflydelse på udlændingepolitikken, og efter et kort møde fredag formiddag med den socialdemokratiske leder Mette Frederiksen, er Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup overbevist om, at DF-ledelsens frygt bliver gjort til virkelighed:
”Jeg kan ikke tillade mig at sige, hvad der blev sagt på vores møde, men jeg kan konstatere, at de løfter der kom fra Mette Frederiksen i valgkampen om, at hun vil fortsætte den stramme udlændingepolitik, dé løfter er under kraftig risiko for ikke at blive holdt,” siger Peter SKaarup, og fortsætter:
“For Socialdemokratiet går efter et regeringsgrundlag, som De Radikale vil være involveret i – enten som deltager eller i form af en politisk aftale – og de radikale har nogle krav til udlændingepolitikken, som Mette Frederiksen ikke giver indtryk af, at hun ikke vil imødekomme”.
Mødet med DF-ledelsen var et af i alt ni møder, som Mette Frederiksen og andre S-topfolk fredag holdt med repræsentanter for de andre partier i hendes nyudnævnte rolle som kongelig undersøger. Peter Skaarup deltog i mødet sammen med Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl.
“Det varede en halv times tid og blev holdt i en gemytlig tone, men den bagvedliggende dagsorden er tydelig. De har ikke tænkt sig at tale med os om udlændingepolitikken. Vi går fra mødet med en klar fornemmelse af, at man vil slække, fordi de radikale vil få et afgørende ord,” siger Peter Skaarup.
Skaarup: Vi kan få samme situation som under Thorning
Peter Skaarup henviser også til udtalelser, som Mette Frederiksen kom med, da hun deltog i den traditionsrige partilederrunde i Publicistklubben dagen efter valget. Her forsøgte DF’s formand Kristian Thulesen Dahl at få Mette Frederiksen til at svare på, om hun vil imødekomme de radikale krav om en ændring af paradigmeskiftet, dvs. den ændring af udlændingepolitikken i retning af hjemsendelse og midlertidighed, som DF, VLAK-regeringen og Socialdemokratiet vedtog i februar.
Men Mette Frederiksen gled af på spørgsmålet. Hun ville ikke sidde og foregribe forhandlingerne, lod hun forstå. S-formanden understregede dog, at hun vil holde sine løfter fra valgkampen. “Der er stadig er et flertal for en stram udlændingepolitik,” sagde hun.
Hertil siger Peter Skaarup:
”De Radikale har sagt, at det er et ultimativt krav, at paradigmeskiftet skal fjernes. De vil have fokus på integration i stedet for hjemsendelse. Derfor er der for os at se en stor risiko for, at vi får samme situation som i 2011. Her gik Socialdemokratiet også til valg på en stram udlændingepolitik. Men så gik de i regering med Radikale og lavede 46 lempelser af udlændingepolitikken”.
Går i en bestemt retning
Han kalder det et kæmpe løftebrud, hvis Socialdemokratiet ender med at imødekomme de radikale krav.
”Vi vil holde Mette Frederiksen fast på, at hun har sagt, at hun ikke vil være statsminister for enhver pris,” siger Peter Skaarup.
”Vi vil holde Mette Frederiksen fast på, at hun har sagt, at hun ikke vil være statsminister for enhver pris”
Peter Skaarup, gruppeformand, DF
Mette Frederiksen siger at ”den brede udlændingepolitik vil stå fast” og at udlændingepolitikken fortsat vil være stram, selv om eksempelvis familierne på udrejsecenter Sjælsmark får lov at spise på værelserne. Har hun ikke ret i det?
”Hvis man begynder at ændre på vilkårene på Sjælsmark, sendes der et signal om, at man ikke vil blive hjemsendt, hvis man bare bliver hængende længe nok,” siger Peter Skaarup – og tilføjer, at der tydeligvis også lægges op til at sætte ydelserne op til flygtninge.
”Man vil lave en såkaldt ydelseskommission, der skal se på ydelserne. Hvorfor skal man lave den, hvis det ikke er for at sætte ydelserne op, som er et krav fra de radikale. Vi kan selvfølgelig ikke vide det. Men alle de signaler vi ser, de går i en bestemt retning”.
Hvilken retning – hvad er det for et Danmark, der tegner sig, som du ser det?
”Det er et Danmark med en slappere udlændingepolitik. Et Danmark, hvor vi risikerer at blive løbet over ende igen af asylansøgere og familiesammenførte, og det vil få betydning for, om vi kan få tingene til at fungere i Danmark. Hvis vi skal have råd til velfærd, så nytter det ikke, at der igen åbnes op for en større indvandring,” siger Peter Skaarup.