Kom til Mekka med din egen ekstremist

0
1731
Hjemmesiden på rejsebureauet Bakkah, som arrangerer ture til Mekka.

To måneder inden den store årlige pilgrimsfærd til Mekka har tyske journalister fundet ud af, at mange muslimer med eller mod deres vilje ender med en ekstremist som turguide

Tysk forbundspoliti overvåger omkring 11500 ekstreme muslimer fra den retning, der kaldes salafisme og som især er fremherskende i Saudi-Arabien. Af dem anses 2000 for at være så ekstreme, at de gælder som farlige og yderligere 800 er med til at lokke andre muslimer ind i de ekstreme kredse. Og en række af dem kan man såmænd booke som turistfører på den pilgrimsfærd hadj, som man som muslim forventes at foretage mindst en gang i livet.

Det er avisen Badische Zeitung i det sydtyske, der har gravet historien frem. Sagen handler om rejsebureauet Bakkah, der ligger lidt gemt væk ude i et industrikvarter i byen Mannheim. Hos dem kan man for knap 40.000 kroner komme til Mekka – i selskab med salafister, der under overvågning af tysk politi for deres ekstreme holdninger.

Ingen indblanding

Trods den omfattende overvågning af det ekstreme salafistiske miljø gør tysk politi foreløbig intet for at standse rejserne, selvom flere af guiderne er under overvågning. I mindst et tilfælde har de under en pilgrimsrejse indoktrineret en ung tysker, der senere blev Syriens-kriger. Han er senere dømt ved en tysk domstol for sine voldshandlinger til fængsel i fire og et halvt år – i tyske medier omtales han som Ismail I.

To andre tyskere optræder sågar på rejsebureauets hjemmeside og man kan direkte klikke på deres portrætter og bestille dem som rejseledsagere til årets pilgrimsfærd. Ismail I. blev rekrutteret af en af dem – Sven Lau, der er berygtet islamist. Også Pierre Vogel, der er en overgang gjaldt som stjernen blandt de tyske ekstremister og konvertitter, er til rådighed på hjemmesiden.

Sagen får et politisk efterspil, da FDP – der politisk ligger et sted mellem Venstre og Radikale Venstre, blander sig. Med journalisternes hjælp har politikerne fundet ud, at Bakkah rejsebureauet er en del af en større gruppe, der både radikalisere andre muslimer og skaffer penge til terrorgruppen Hamas. Derfor kræver FDP i Baden-Württemberg, at det lokale politi for alvor griber ind.