Briternes uventede succes med vacciner

0
867
Folk i kø foran en bus ombygget til et mobilt vaccinationscenter i Thamesmead, London. Foto: REUTERS / Henry Nicholls

15.537.107 and counting. Så mange briter er allerede vaccineret og nu lover landets premierminister at skrue op for tempoet med hundredtusinder af stik hver dag

Mens regeringerne på kontinentet fortsat skændes om, hvad der galt, da EU kom bagerst i vaccinekøen, er Storbritannien på vej til at blive den første større nation, der har vaccineret alle, der vil. Løftet er nu at de 32 millioner briter, der har en forhøjet risiko, hvis de bliver syge, alle har fået mindst et stik inden sjette maj. Og dermed et farvel til de forhadte restriktioner, der har ramt briterne så hårdt.

”Vaccineprogrammet har delvist genoplivet statens omdømme, der eller var medtaget efter fiaskoer, der betød, at Storbritannien blev ramt en af de højeste dødsrater og dybeste økonomiske nedture i hele verden,” hedder det i en kommentar på Skys hjemmeside. Stationen har været meget kritisk overfor regeringens håndtering af krisen, der viser samme zigzagkurs som i mange lande på kontinentet. En kritik, der næsten forstummer, når Sky analyserer hvad briterne gjorde anderledes end os.

En kvinde får en dosis Oxford-AstraZeneca-vaccine i et mobile vaccinationscenter i Thamesmead, London. Foto: REUTERS / Henry Nicholls

Start i januar

Analysen fortæller om forskere, der allerede den niende januar sidste år gik i gang med at finde ud af hvad der kunne gøres. Og om et samspil mellem forskere, industri og embedsmænd tilbage i april, der skabte en vej ud af pandemien. Mænd og kvinder, der var villige til at satse penge og deres eget omdømme for at ændre situationen.

”Sammen satsede de en tocifret antal milliarder på vacciner, længe inden de vidste om de ville virke. En stor satsning, der nu bærer frugt,” skriver Sky.

En tæller på Sky’s hjemmeside viser antallet af vaccinerede briter.

Andre medier er mere beherskede i deres forklaringer om den britiske succes, fordi de stadig er sure over, at briterne valgte at forlade det EU, som de fleste medier og det meste af eliten elsker. Men langsomt er denne succes ved at blive til den historie, der giver briterne tro på, at de stadig er unikke. Og at de kan agere hurtigere og bedre end det EU, der nu er lukket land.

Samtidig får EU skurkerollen i denne historie, fordi man er langsommere. Og især fordi man forsøgte at hindre leverancer af vacciner til briterne fra en tysk fabrik. Her brugte EU den særlige aftale om Nordirland, som undskyldning for indgrebet  – og derfor vokser kravet i Storbritannien om at opsige den del af Brexit-aftalen.

Kilder: Sky, Telegraph, Economist, BBC