Brexit knuser Jeremy Corbyn

0
1387
Labours lederr Jeremy Corbyn fotograferet under interview i weekenden i BBC. Foto: Jeff Overs/BBC/Handout / Scanpix

Det er et formandsopgør, som får de danske til at blegne: Midt under Labours partikongres gør medlemmerne oprør for at tvinge ledelsen til at arbejde for at Storbritannien bliver i EU

Dagens opgør mod Labours leder Jeremy Corbyn er usædvanligt bittert. Han har kæmpet for at holde strider om Brexit væk fra agendaen, men kunne ikke afværge en afstemning om partiets fremtidige holdning til Brexit. Og ved afstemningen her ved halv-syv dansk tid lykkedes det ham kun lige at sikre et flertal for en neutral holdning til Brexit.

Lige siden den britiske folkeafstemning om Brexit har den stærkt venstreorienterede Jeremy Corbyn kæmpet for ikke at afsløre, hvad han egentlig mener. Under folkeafstemningen var hans støtte til at blive i EU mere end lunken, og lige siden har han og hans allierede kæmpet for at holde Labour neutralt. Det lykkedes så lige akkurat med aftenens afstemning, men striden har sat Labour på sidelinjen i britisk politik og enhver drøm om at overtage regeringsmagten ved det valg, der formentlig kommer i november, er afbrudt af virkeligheden.

I dette spørgsmål er Jeremy Corbyn og resten af Labours ledelse splittet mellem de aktive i partiet og så deres vælgere. De aktive og mange af de fagforeninger, uden hvis penge Labour ville alvorligt svækket, ønsker en ny folkeafstemning om Brexit og helst også at Labour bekender kulør og

Tager Labour med i faldet

Inden partikongressen blev Jeremy Corbyn advaret af ledende medlemmer af partiet. Striden om Brexit vil ikke bare begrave ham som leder, men truer hele Labour. Og i dag skriver også de britiske medier, der ellers er ret venlige ved Labour, at partiet er ved at bryde sammen under striden om Brexit.

Det sidste er måske uundgåeligt, for i meningsmålingerne er Labour faldet bagud. Ikke bare har de to andre gamle partier, konservative og liberale, vundet frem på at have klare holdninger til Brexit. Selv det helt nye parti Brexit Party, der ikke har meget andet på hylderne end løftet om at arbejde for Brexit, har i flere målinger udsigt til flere stemmer end Labour.