Brexit betyder optur for britisk økonomi

0
6711
Det britiske Union Jack-flag lang The Mall i London med Buckingham Palace i baggrunden. REUTERS/Toby Melville TPX IMAGES OF THE DAY

Britisk økonomi gør kritikerne af Brexit til skamme. Inden i morgen, hvor briterne forlader EU, kan de glæde sig over nye jobs og gode nøgletal for økonomien

Faktisk går det så godt for britisk økonomi, at landets centralbank Bank of England i dag valgte ikke at sætte renterne ned. Banken, der selv har været kritisk overfor Brexit, måtte erkende, at økonomien har det så godt, at der ikke var brug for lavere renter. Tværtom kan det være fornuftigt at dæmpe væksten lidt og derfor holde renterne uændrede.

Det indeks, der følger virksomhedernes optimisme eller mangel på samme, viste i januar den mest tydelige stigning nogensinde. Den samme optimisme kan mærkes hos forbrugerne. Deres tillid til fremtiden stiger og det betyder flere solgte huse og flere nye biler på gaderne.

Opturen løfter også beskæftigelsen. For første gang siden 2018 ansætter de britiske virksomheder flere i faste stillinger. I forvejen var arbejdsløsheden betydeligt lavere end i for eksempel Frankrig og nu øger briterne forspringet.

Investerer i fremtiden

Parallelt med virksomhedernes og forbrugernes investering hjælper staten også til. I den forløbne uge har briterne åbnet for arbejdet med det nye mobilnet 5G. Samtidig er der kommet et forslag til regulering af fiskeriet, der vil holde de forhadte store trawlere fra blandt andet Holland og Spanien væk – og som derfor støtter britisk fiskeri i stor stil.

Den største direkte investering på op mod 1000 milliarder kroner går til briternes nye højhastighedstog, der på nye skinner forbinder London med de store byer i nord, Birmingham, Leeds og Manchester. Den britiske finansminister Sajid Javid har holdt projektet tilbage, da det som så mange andre store projekter så ud til at blive endnu dyrere end planlagt. Men nu er hans kritik af udgifterne blevet imødegået og dermed ventes et ja til de store investeringer indenfor timer eller dage, skriver britiske medier torsdag.

UK er (ikke) færdig

Mens udenlandske – og herunder danske – journalister leder efter selv de mindste tegn på, at Brexit vil være skidt for briterne, så er britisk presse mere nøgtern. De fleste journalister og de fleste aviser var imod Brexit. Men selv de skarpeste kritikere som Guardian og Independent skriver relativt neutralt om det britiske farvel til EU og om den økonomiske fremgang.

Undtagelsen er den britiske kulturelite, hvor mange stadig er vrede over, at flertallet har stemt imod EU. Skuespilleren Hugh Grant gik i sidste uge så vidt som til at sige, at nu er UK færdig. De venligste kommentarer til den vurdering har vist været, at han skulle holde sig til at være skuespiller.