DF går sammen med røde partier om aftale, der stopper boligspekulanter

0
3275
SFs Kirsten Normann Andersen, Kaare Dybvad, Alternativets Sikandar Siddique, DFs Rene Christensen og Rosa Lund fra Enhedslisten. Boligminister Kaare Dybvad afholder doorstep om aftale vedrørende boligreguleringslovens § 5, stk. 2 i Boligministeriet i København, torsdag den 30. januar 2020. Regeringen har torsdag aften indgået en boligaftale, der indfører en karensperiode på fem år, før man må sætte lejen op efter renovering af lejeboliger. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix 2020

Regeringen, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, SF og Alternativet har torsdag aften landet en politisk aftale om boligreguleringsloven. Aftalen skal sætte en stopper for spekulanter, der renoverer ejendomme for at kunne sætte huslejen markant op

Dansk Folkeparti er torsdag aften enedes med regeringen, Enhedslisten, SF og Alternativet om en politisk aftale, der ændrer boligreguleringsloven. Aftalen skal sætte en stopper for, at spekulanter som den udenlandske kapitalfond Blackstone opkøber og renoverer ejendomme med det formål at sætte huslejen markant op.

Aftalen kommer dagen efter, at boligminister Kaare Dydvad (S) annoncerede, at månedlange forhandlinger om boligreguleringsloven var brudt sammen. I mellemtiden har Det Radikale Venstre forsøgt at få en aftalen i stand med partierne i blå blok uden om regeringen. Men Dansk Folkeparti har nu valgt at gå sammen med regeringen og dens støttepartier. Det sker efter, at det er lykkedes at justere på den karensperioden, som har været det helt store stridspunkt i forhandlingerne.

Regeringen og rød blok krævede indtil onsdag en karensperiode på syv år, før huslejen må hæves efter købet, mens de borgerlige partier ville have en meget kortere karensperiode. Nu er karensperioden sænket til fem år, hvilket beskrives sådan her i aftalen:

“Aftalen indebærer, at der indføres et spekulantstop, hvor en køber af en ejendom ikke kan hæve huslejen i de første 5 år efter overtagelsen, hvis der foretages en renovering efter boligreguleringslovens § 5, stk. 2.”.

DF’s Rene Christensen – med Enhedslisten Rosa Lund i baggrunden. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix 2020

Dansk Folkepartis finansordfører Rene Christensen siger til dr.dk:

“Vi har været gang i tre måneder, og der var begyndt at gå lidt for meget cirkus i det. Det er rigtige mennesker derude, som er nervøse for at miste deres bolig. Så derfor er jeg glad for, at vi har kunnet lande en aftale”.

Til Berlingske siger han:

“Vi har fået andre værktøjer ind i forhold til, at det ikke kan betale sig at lave de her hurtige renoveringer. Vi kalder dem fuprenoveringer. Nu sikrer vi, at der skal laves ordentlige renoveringer,« siger han.

Boligministere Kaare Dybvad (S) siger sådan her om aftalen:

“I dag er det en god dag for lejerne og en dårlig dag for kortsigtede spekulanter. Aftalen begrænser udenlandske kapitalfondes opkøb af billige lejeboliger i vores storbyer, og det er første skridt på vejen mod, at vi sikrer, at alle mennesker har råd til at bo i vores byer, så vi får blandede byer, hvor man møder hinanden på tværs af sociale skel,” siger ministeren.

Fakta om udvalgte elementer i aftalen:

Spekulantstop: Der indføres en karensperiode, som betyder, at der efter overtagelse og gennemgribende modernisering af en ejendom skal gå 5 år, før lejefastsættelse må ske efter § 5, stk. 2.

Grønt incitament: Karensperioden på fem år bortfalder, hvis en ejendoms energiklasse hæves med mindst 3 niveauer eller energiforbedres for mindst 3.000 kroner per kvadratmeter.

Huslejebremse: Lejen vil fremover ikke kunne fastsættes væsentligt over det lejedes værdi (i praksis op til 10 procent over), men vil fremadrettet alene kunne fastsættes til maksimalt det lejedes værdi.

Grønt energikrav: Der indføres et skærpet grønt energikrav, så der først kan gennemføres forbedringer efter § 5, stk. 2, når ejendommen er bragt op på energiklasse C eller man har løftet ejendommens energiklasse mindst 2 niveauer.

Forbud mod ’flytte-penge’: Det skal fremover være forbudt for udlejer at tilbyde lejer penge for at opsige eller fraflytte sit lejemål.

Huslejenævn: Der sættes gang i en række initiativer, som vil styrke huslejenævnene og øge gennemsigtigheden i lejeniveauerne.

Besigtigelse: For at modvirke fup-moderniseringer, hvor udlejer udskifter nyere installationer alene for at opfylde beløbskrav, indføres krav om, at lejemålets stand før en 5.2-modernisering skal dokumenteres ved en besigtigelse fra huslejenævnet.