Boris skruer bissen på

0
1510
Boris Johnson holder pressemøde i Downing Street i London tidligere i dag. Foto: REUTERS/Simon Dawson

I weekenden truede han sine modstandere i sit eget konservative parti med at blive smidt ud. Det hjalp ikke, så nu er Boris Johnson tæt på at udskrive nyvalg

Da den britiske premierminister ved 19-tiden dansk tid gik ud fra et hasteindkaldt møde i regeringen, styrede han lige mod pressen og gik i gang:

”Jeg har ikke lyst til et valg nu; I har ikke lyst til et valg nu.”

Beskeden var vist kun klar for insidere i London – for resten af os virker det bagvendt og lige så sludrende, som Boris Johnson også kan være. Men britiske journalister – og mange politikere – taler og skriver om, at dette er en klar trussel om at udskrive valg. For hvis hans modstandere gør alvor af deres plan om at foreslå en lov i morgen tirsdag, der kræver at han undgår en hård Brexit, så kan han trække valgkortet allerede på onsdag.

Her i weekenden varmede han op i et stort interview, hvor han truede de konservative, der overvejer at stemme sammen med oppositionen om et nej til Brexit uden en aftale med EU. Hvis de i denne uge går sammen med Labour, så vil han arbejde for at de reelt mister muligheden for at stille op til næste valg. Og da det nu kan blive udskrevet allerede i denne uge, så vil de snart være på vej på pension.

Finansmarkederne reagerede blandet i dag – med et nyt fald for pundet, mens aktiemarkedet i London for tredje dag i træk klarede sig klart bedre end aktiemarkerne på kontinentet. Samlet betyder den voksende krise i London, at et hårdt Brexit bliver stadig mere sandsynligt.

Valgsejr på horisonten

Med et valg presser Boris Johnson parlamentet, da det næppe vil have tid til både valgkamp og en lang debat om Brexit. Og selvom hans folk har antydet, at valget kan komme inden udgangen af oktober, så vil det nye parlament næppe kunne ændre ved regeringens plan om at tage Storbritannien ud af EU uanset hvad. Trods oprørsstemning i parlamentet har Boris Johnson de stærkeste kort på hånden.

Det er ironisk, for faktisk har netop striden om EU i de konservatives rækker knækket de sidste fire konservative premierministre i Storbritannien. Og nu kan Boris Johnson bryde traditionen, for meningsmålinger giver de konservative under hans ledelse over 30 procent af stemmerne. Det kan være nok til et absolut flertal, da det nye Brexit parti vil tage en del af stemmerne og dermed gøre det endnu sværere for Labour med dets slingrende politik i forhold til EU at indhente de konservative.

En ting er britiske journalister fra højre til venstre enige om. Denne uges debatter blive vundet af den, der er mest hensynsløs. Og der er vist alles penge på Boris Johnson.