Trods paradigmeskiftet: Kommuner tilbyder stadig flygtninge permanente boliger

0
5052
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S). Foto: Steen Brogaard

Flygtninges retskrav på en permanent bolig blev afskaffet med paradigmeskiftet. Men i hovedstadsområdet er der mindst syv kommuner, der vælger fortsat at tilbyde permanent boliger til flygtninge

Flygtninge har ikke længere krav på at få tilbudt en permanent bolig. Det er et af elementerne i det såkaldte paradigmeskifte, som et flertallet i Folketinget vedtog i foråret. Men flere kommuner vælger alligevel at tilbyde flygtninge permanente boliger. DR København fortæller, at mindst syv kommuner i hovedstaden har valgt fastholde tilbudet om permanente boliger, selv om reglerne blev ændret pr. 1. marts 2019. Det drejer sig bl.a. om Gladsaxe Kommune, der i år forventer at skulle tage i mod 11 flygtninge:

“Når man har ro i forhold til sin boligsituation, er det nemmere enten at være i uddannelse eller i beskæftigelse,” siger næstformand for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget Kristine Henriksen (S) til DR København.

Ud over Gladsaxe er det Hillerød, Gladsaxe, Køge, Helsingør, Egedal, Fredensborg og
Frederiksberg, der fortsat tilbyder permanente boliger, fremgår det af DRs afdækning.

Socialdemokratiet stemte for paradigmeskiftet, men udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye bakker kommunerne op:

“Jeg synes, det er helt fint, at kommunerne gør det. For os var det vigtigste, at kommunerne fik noget mere spillerum og noget mere fleksibilitet, når de skulle indkvartere flygtninge,” siger han til DR.

Dansk Folkepartis udlændingeordfører Pia Kjærsgaard er derimod kritisk. Formålet med loven er at tydeliggøre, at flygtninge kun skal være i Danmark midlertidigt.

“Det er stadig det overordnede mål, at man skal vende hjem, så snart der er mulighed for det,” siger hun til DR.