Biden søger råd hos en anden sexanklaget politiker

0
1526
Joe Biden under en af tv-debatterne mellem de demokratiske præsidentkandidater. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo

Joe Biden har bedt en anden mand, der også er anklaget for sexovergreb, om at være med til at vælge en vicepræsidentkandidat

Biden, der lige nu står til at blive demokraternes kandidat til præsidentvalget i november, har længe ladet forstå, at han gerne vil have en kvinde ved sin side under valgkampen. Det er en komite af topfolk fra demokraterne, der skal komme med forslag til den post. Og nu har den sexanklagede Joe Biden så valgt en kollega, der selv er kendt fra en meget omtalt sexskandale, til at lede den komite.

Manden hedder Chris Dodd og var i 30 år senator fra staten Connecticut. Han var på god fod med den mere kendte senator Ted Kennedy fra nabostaten Massachusetts og de overfaldt sammen en servitrice under en druktur og ville have hende med i hvad der er blevet kaldt en senatorsandwich. Chris Dodd var ifølge vidner relativt passiv under overfaldet, men han havde længe forsøgt at komme i lag med servitricen.

Den sag er meget veldokumenteret og flere vidner har fortalt i detaljer om overfaldet. Og nu skal Chris Dodd så lede jagten på en kvindelig, demokratisk vicepræsidentkandidat. Det har vakt stor forbløffelse hos både modstandere og hos demokratiske partifæller.

Forskel på folk

Hele sagen sætter den meget omtalte #MeToo bevægelse i et dilemma. Mange af dens mest kendte ansigter er demokrater – og mange af de mænd, de har angrebet, er kendte republikanere. Men nu, hvor det er en top-demokrat, der er på anklagebænken, holder de samme kvinder mund.

Det gælder også for en række af de kvinder, der nævnes som mulige kandidater til at blive Joe Bidens running mate – hans kandidat til posten som vicepræsident. For eksempel Amy Klobuchar, der selv prøvede at blive demokraternes kandidat, og som nu nævnes som topfavorit til at blive hans nummer to. Adspurgt om sagen om Bidens egen sexsag siger hun ligefrem, at hun er meget stolt af Joe Biden.

Creepy Joe

Joe Bidens egen sag handler om hans tidligere medarbejder Tara Reade, der anklager ham for at have gramset på hende og for at have fingrene op i hende (Læs om sagen her). I første omgang ville Joe Biden selv ikke kommentere på anklagerne, men lod bare sine medarbejdere afvise anklagerne. Da flere og flere medier, der ellers er positive overfor demokraterne, begyndte at tage sagen op, følte han sig presset til at tale om det ved et interview i weekenden.

Det skete hos journalisten Mika Brzezinski, der nok er mest kendt for en heftig strid med den siddende præsident. Og Joe Biden gentog sin uskyld så mange gange på programmet, at man kunne blive helt forvirret:

”Det er ikke sket. Jeg siger det helt klart – det skete aldrig. Nej, det gjorde ikke. Det skete aldrig,” sagde han og talte om sig selv som en åben bog:

”Det er en åben bog. Jeg har ikke noget at skjule. Ingenting overhovedet.”

Derefter bad journalisten ham så flere gange om at bevise sin uskyld ved at lade offentligheden se hans officielle og private papirer fra hans mange år som senator. Tara Reade har selv gjort opmærksom på, at papirerne burde indeholde hendes oprindelige klage over Biden samt hendes følgende opsigelse og andre dokumenter i den sag. Joe Biden overlod papirerne i 2012 til et universitet, som han selv har støttet finansielt, og der skal de ifølge ham blive.

Måske er det mest mærkelige ved historien, at Donald Trump faktisk er kommet Joe Biden til undsætning.

”Jeg vil bare sige til Joe Biden: Gå bare ud og slå tilbage,” sagde præsidenten, der her antydede, at han her ville slå et slag for sin modstander. Om det var en perfiditet eller en mærkelig form for mandesolidaritet er ikke kendt.

Kilder: MSNBC, New York Times, LA Times, New York Post