Marie Krarup: Nej, det er slet ikke i orden at citere koranvers i kirken

0
3999
Marie Krarup, Indfødsrets- og integrationsordfører, Undervisningsordfører, kirkeordfører, Kirkeordfører, børneordfører, gymnasieordfører, ordfører vedr. det danske og det tyske mindretal. Foto: Steen Brogaard

Musikeren Isam B citerede mandag aften koranvers ved en radiogudstjeneste i Aarhus. Men det er helt uhørt, mener Dansk Folkepartis kirkeordfører Marie Krarup, som opfordrer biskoppen i Aarhus til at give kirkens præster en formaning

“Profeten Muhammed – guds fred være med ham – har sagt, at hvis du ikke glædes over din nabos glæder, sørger over din nabos sorg, er du ikke en sand troende”.

Sådan lød det mandag aften under en radiotransmitteret gudstjeneste i Risskov Kirke i anledning af Danmarks befrielse.

Det var den muslimske musiker Isam Bachiri, der fik ordet ca. 15 minutter inde i gudstjenesten. Han var inviteret for at synge “I Danmark er jeg født”, men inden han tog fat på H. C. Andersens tekst, som han har indspillet en ny version af, holdt han et kort indlæg, hvor han reflekterede over, at befrielsen faldt sammen med den muslimske ramadan.

Isam B sluttede sit indlæg, i følge Kristeligt Dagblad, med at citere fra Koranen:

“Gud siger i Koranen: ‘Mennesker, vi skabte jer mand og kvinde og gjorde jer til folk og stammer, så I kunne kende hinanden’,” sagde Isam B – og reflekterede derefter kort over koranverset.

Provst: Kirkerummet er for Bibelen

At Koranen på denne måde blev en del af gudstjenesten, kritiseres i Kristeligt Dagblad af Thomas Reinholdt Rasmussen, der er provst i Hjørring Søndre Provsti.

“I kirkerummet skal tekstlæsning foregå fra Bibelen og ikke alle mulige andre tekster,” siger provsten, som ser det ”som et forsøg på at være hip og signalere åbenhed”.

Lektor emeritus i praktisk teologi, Hans Raun Iversen, er også kritisk:

”Efter min mening skaber det uklarhed, når der lyder noget, som nogen vil kunne opfatte som en autoritativ oplæsning af en korantekst fra en muslim, der opfatter Koranen som Guds uforfalskede og eksklusive ord,” siger han til Kristeligt Dagblad.

Marie Krarup: Sørgeligt

Endnu hårdere kritik lyder der fra Dansk Folkepartis kirkeordfører Marie Krarup. Hun understreger, at det er biskopperne og ikke politikernes opgave at styre folkekirken. Men efter Marie Krarups opfattelse er det så forkert at bringe korancitater ind i en kristen gudstjeneste, at det bør kalde på en formaning fra biskoppen i Aarhus Stift.

”Det er sørgeligt, at en dansk præst synes, det er i orden, at en muslim står og priser Allah i kirken. Jeg håber, biskoppen skrider ind og kommer med en formaning. For det er simpelthen ikke i orden. I den danske folkekirke lovpriser vi den treenige gud, ikke Allah, for Allah er en falsk gud. Vores kristne gud står for frihed og kærlighed, den islamiske står for underkastelse og slavehold. Det er to helt forskellige gudsopfattelser, og det skal ikke blandes sammen,” siger Marie Krarup.

“Det er sørgeligt, at en dansk præst synes, det er i orden, at en muslim står og priser Allah i kirken”

Marie Krarup, kirkeordfører, DF

”Fælleskab og forståelse”

Sognepræst Susanne Kramer Madsen fra Risskov Kirke siger til Kristeligt Dagblad, at hun ikke ser noget problem i at en muslim tager udgangspunkt i Koranen ved en gudstjeneste som den, der blev holdt i anledning af befrielsen.

”Når han er inviteret og gerne vil sige noget fællesskab og om at forstå hinanden, kan jeg ikke se det forkerte i, at han tager udgangspunkt i Koranen,” siger Susanne Kramer Madsen til avisen.

Marie Krarup: Præster skal tage afstand fra islam

Men hele ideen med at bruge kirken til at styrke forståelsen mellem kristendom og islam er en total misforståelse, mener Marie Krarup:

”Den her ide med at vi har den samme gud, der bare hedder noget forskelligt, det skal folkekirken ikke ligge under for. For så overser man de helt uacceptable ting ved islam, så som at man kan opnå frelse ved at overholde forskellige forskrifter, hvilket er ren overtro,  eller at nogen er mere værd end andre. I den kristne kirke er alle lige, modsat islam, hvor manden er mere værd end kvinden og muslimer mere værd end ikke-muslimer. Det skal en præst gøre opmærksom. Man skal tage afstand fra islam, når man prædiker kristendom,” mener Marie Krarup – og tilføjer:

”Det handler ikke om religionskrig, for som Massoud Fouroozandeh (præst, der er konverteret fra islam, red.) siger, skal vi ’frygte islam, men elske muslimen’. Så vi skal ikke tæske på muslimerne. Men vi skal se i øjnene at islam er uhyggelig ideologi”.

Biskop: Burde være orienteret

Biskop over Aarhus Stift, Henrik Wigh-Poulsen, siger til Kristeligt Dagblad, at han ikke var bekendt med Isam B’s deltagelse. Det er han utilfreds med, lader han forstå, for det kan ”skabe signalforvirring” at der medvirker en person fra et andet trossamfund. Biskoppen mener dog ikke, at der var tale om decideret oplæsning fra Koranen, derfor har han ikke planer om at foretage sig yderligere:

”Giver man ordet til naboen, kan man jo heller ikke bestemme, hvad han vil sige. Derfor havde det også været fint, hvis vi lige havde haft mulighed for at vende sagen og på forhånd fået aftalt rammerne, og det er naturligvis taget til efterretning,” siger Henrik Wigh-Poulsen til Kristeligt Dagblad.

Læs mere i Kristeligt Dagblad her