Anklager om sexovergreb rammer demokraternes præsidentkandidat

0
2109
Joe Biden, da han var Barack Obamas vicepræsident. Arkivfoto

Joe Biden er ikke rigtig kommet i gang med sin valgkampagne. Og nu rammes han af anklager om sexovergreb.

Der er masser af billeder og tv-klip, der viser en politiker, der er alt for feely touchy, som amerikanerne siger – alt for glad for at røre ved andre – især attraktive kvinder. Det indbragte Joe Biden øgenavnet Creepy Joe allerede for over et år siden. Men de nye anklager går langt videre end det.

Anklagerne kommer fra hans tidligere medarbejder, Tara Reade. Ifølge hende gramsede han på hende under tøjet ved en lejlighed i 1993, hvor hun havde gjort ham den tjeneste at hente hans gymnastiktøj. Han skal også – ifølge hende – have haft fingrene oppe i hende.

”Vi snakkede ikke rigtig; han trykkede mig bare op mod væggen,” har Reade sagt i et interview, hvor hun også beskrev, hvor hans hænder og fingre var henne.

”Jeg husker, at han – mens han gjorde det – spurgte om jeg ville med hen et andet sted. Og da jeg trak mig væk, sagde han: “Helt ærligt, jeg havde hørt, du kunne lide mig”.”

Tara Reade sagde videre, at netop den sætning: ”Come on man, I heard you liked me” blev hængende hos hende og lammede hende i en forstand. Som om, at det var hendes skyld, at han begik et sexovergreb.

Forsikring

Juridisk er sagen for længst forældet, men politisk vil den ramme hårdt. Selv siger hun om sin anmeldelse af Biden tidligere på måneden, at hun foretog den for sin egen sikkerheds skyld. Mange har også kritiseret hende for at vente så længe – selv sidste år, hvor hun hævdede at hendes tidligere arbejdsgiver havde været upassende, fortiede hun disse detaljer.

Men så dukkede der et tv-klip op. Det stammer fra den gang i halvfemserne, da Reade opgav at arbejde for Biden. Da valgte hendes egen mor angiveligt at ringe ind til journalisten Larry King og diskutere Bidens opførsel på hans talkshow, der dengang var meget populært.

Under opkaldet talte hun om sin datter, der havde arbejdet for en meget vigtig senator, der ikke kunne finde ud af at opføre sig ordentligt. Hun kendte måske ikke alle detaljer og hun delte dem i hvert fald ikke. Men hendes opkald blev taget alvorligt af Larry King.

Se opkaldet til Larry King her.

Forskel på folk

Avisen New York Post, der har dækket sagen i detaljer, tror på, at videoen viser Bidens skyld. Samtidig erkender avisen, at uden den video så var Reades anklager næppe værd at skrive om. Avisen bemærker dog også, at anklagerne mod Biden er mere klare end anklagerne mod Brett Kavanaugh.

Da præsident Donald Trump ville have Kavanaugh indsat som højesteretsdommer, fortalte de store medier meget om anklager om upassende opførsel helt tilbage fra hans studietid. Anklager, der var en stor belastning for ham, men som ikke forhindrede, at han blev en af USA’s øverste dommere. Og New York Post stiller spørgsmålet, om de medier, der skrev så meget om det, nu også vil skrive om Joe Biden på samme måde.

En af dem er den ledende avis i USA, New York Times, der ønsker åbent et farvel til den siddende præsident og støtter Joe Biden i hans forsøg på at blive præsident. Avisen har da også kun skrevet kort om sagen, da den kom frem tidligere på måneden. De yderligere oplysninger har avisen ikke fundet anledning til at bringe.

Heller ikke da der ud over videoen i denne uge dukkede afgørende nyt op, der under de nye #MeToo regler har juridisk relevans. To forskellige personer, der kendte både Biden og Reade i halvfemserne, har uafhængigt af hinanden fortalt, at Reade dengang havde fortalt dem om overgrebet. I detaljer, men ikke nok til New York Times.

Men på deres egen måde har avisen udstillet ham som en svag udfordrer. I et stort portræt i weekenden fremstiller de ham som en mand uden energi og uden kontakt til vælgerne – der sidder i sikkerhed i sin egen kælder, hvorfra han fører en livløs og kraftesløs valgkampagne.

Kilder: BBC, New York Times, New York Post