DF vil have hovedrengøring og aflastning til ældre i eget hjem

0
1553
Flere kommuner har nu åbnet for udendørs besøg af ægtefæller og pårørende på plejehjem. Her besøger Birthe Thingberg sin mand Niels Thingberg, som bor på Rehabiliteringscenter Jernbanebo i Nyborg. Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

Torsdag fortsætter forhandlingerne om coronahjælp på ældreområdet. DF har fokus på de mange ældre, som har været isoleret i ugevis i eget hjem

Ældre, der ikke har fået deres sædvanlige rengøring under coronakrisen,  skal have tilbudt en hovedrengøring, og der skal findes løsninger, så ægtefæller til hjemmeboende demente kan få nogle timers aflastning.

Sådan lyder et par af de forslag, som Dansk Folkeparti har med, når forhandlingerne om  coronahjælp på ældreområdet fortsætter torsdag.

Siden Danmark blev lukket ned for at standse coronasmitten den 6. marts, har 84 procent af landets kommuner skåret i hjælpen til de ældre for at begrænse smitterisikoen. Derfor har tusindvis af ældre måttet kigge langt efter den rengøring, de er visiteret til. Men det skal der rettes op på hurtigst muligt, fastslår Dansk Folkepartis ældreordfører Karina Adsbøl.

”Vi ønsker, at serviceloven skal i brug igen. De ældre skal selvfølgelig have den hjælp, de har krav på. Desuden er vi meget optaget af, at der skal findes nogle løsninger, så ældre, der har siddet i ugevis hjemme med en dement ægtefælle, kan blive aflastet. Det kan være i form af dagtilbud eller en ledsageordning for den demente, så ægtefællen kan få nogle timer for sig selv,” siger Karina Adsbøl.

Social- handicap og ligestillingsordfører Karina Adsbøl, Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

Mangler svar fra sundhedsmyndigheder

Morgendagens forhandlinger er ”uden bagkant”, som der står i indkaldelsen. Der er med andre ord lagt op til, at der kan landes en aftale torsdag. Det håber Karina Adsbøl i hvert fald. For det er 10 dage siden, forhandlingerne på ældreområdet gik i gang, og det haster med at finde løsninger, både i forhold til ældre på plejehjem og i forhold til de mange ældre, der har været isoleret i eget hjem i ugevis.

Men DF-ordføreren er ikke voldsomt optimistisk. For der mangler svar på helt centrale spørgsmål, herunder sundhedsmyndighedernes anbefalinger i forhold til plejebesøg, brug af værnemidler, test mv.

Flere kommuner har eksempelvis åbnet for udendørs besøg på plejehjem, men andre kommuner holder igen, fordi der mangler retningslinjer. Karina Adsbøl har efterlyst en ”positivliste” over ting, der kan lade sig gøre i forhold til plejebesøg. Men det har ministeriet sagt nej til. I stedet har DF-ordføreren opfordret til, at man i det mindste udarbejder en ideliste.

”Det er lidt den omvendte verden. Vi burde jo kende retningslinjer og anbefalinger, når vi forhandler, så vi ved, hvad der sundhedsmæssigt forsvarligt. Men vi har ikke kunnet få klare svar fra ministeren,” siger Karina Adsbøl.