MORGEN: Regeringen lover langsigtet plan for genåbning | DF siger nej til flere vindmøller på land

0
1813
Statsminister Mette Frederiksen (S) under onsdagens hasteforespørgsel i Folketinget. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

God morgen! Hermed dagens morgenoverblik over nogle af de vigtigste danske og internationale nyheder i et borgerligt-nationalt perspektiv:

Mette F: Vi kommer med langsigtet plan for genåbning i næste uge

Regeringen lover en langsigtet plan for genåbningen af Danmark i næste uge. DF er utilfreds med uklare svar fra regeringen

GENÅBNING | Restauranter, storcentre, efterskoler, de ældste skoleelever og mange andre vil i næste uge få svar på, hvornår de må vende tilbage til en normal hverdag. I hvert fald har statsminister Mette Frederiksen nu givet et løfte om, at regeringen vil fremlægge en langsigtet plan for genåbningen af Danmark i næste uge. Det sagde hun onsdag i Folketinget, hvor Dansk Folkeparti, Venstre og Konservative Folkeparti havde indkaldt regeringen til en hasteforespørgsel.

Folketingets partier skal i næste uge forhandle en aftale på plads om fase 2 i genåbningen, dvs. hvad der skal ske efter 10. april. Her vil regeringen også fremlægge en mere langsigtet plan, sagde Mette Frederiksen onsdag:

“Her præsenterer vi også den langsigtede plan for rækkefølgeni genåbningen, så både borgere og virksomheder kender tidsperspektivet. Eksempelvis for restauranter, børnenes undevisning idræt og storcentre,” sagde hun.

Dansk Folkeparti savner dog et mere præcist svar fra regeringen. DFs gruppeformand skriver på Twitter:

“I DF har vi mistet tålmodigheden med regeringen. Både almindelige borgere og erhvervslivet fortjener at få et seriøst svar på, hvordan og hvornår genåbningen skal foregå!”.

Arkivfoto

DF siger nej til flere vindmøller på land

Wind Danmark og Radikale Venstre ønsker flere vindmøller på land, men DF holder fast i gammel aftale for at sikre mod de gener, der forringer værdien af borgernes ejendomme.

GRØN ENERGI | Med energiaftalen fra 2018 vedtog et bredt flertal, at Danmark i 2030 maksimalt må have 1.850 vindmøller stående på land. Det skete efter pres fra Dansk Folkeparti. Nu ønsker bl.a. Klimarådet og Radikale Venstre at ændre på loftet. Det skriver Politiken torsdag.

“Vi har behov for at opsætte de nye møller, der kan producere mere grøn strøm end de gamle. Vi har behov for al den grønne energi, vi kan få,” siger Radikales klimaordfører Ruben Kidde til Politiken.

Dansk Folkepartis klimaordfører Morten Messerschmidt peger på at der er vetoret på området.

“Vi finder det afgørende, at det loft, vi var enige om, bliver honoreret. Hvis ikke man ser sig i stand til det, må man bare aflyse de nye udbud, som er planlagt,” siger klimaordfører Morten Messerschmidt.

Han mener, at generne ved lanvindmøller er så store, at det ofte forringer værdien af folks ejendomme.

»Jeg synes, at Morten Østergaard (radikal leder, red.) skulle tage ud til et sted, som er hårdt ramt af skyggekast og lavfrekvent støj, for at opleve, hvordan det er at bo sådan et sted«, siger Morten Messerschmidt til Politiken.

Hans Kristian Skibby, erhvervs- og transportordfører for Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

Virksomheder straffes for at holde omsætningen oppe

Venstre og Dansk Folkeparti vil lægge pres på regeringen for at ændre den såkaldte trappemodel, så virksomheder ikke kommer unødigt i klemme

ERHVERV | Den succesrige sportstøjskæde Sport24 sidder med et stort problem. Det kan koste virksomheden millioner af kroner på bundlinjen, hvis der langes for meget sportstøj over disken som følge af regeringens hjælpepakke. Det skriver BT torsdag.

Forklaringen er, at virksomhederne får kompensation for faste udgifter i forhold til fald i omsætningen efter en såkaldt trapemodel. Eksempelvis får en butik 50 procents dækning, hvis den taber 60 procent i omsætning, men kun 25 procent i dækning, hvis nedgangen har været 59 procent.

Sport24s direktør Lars Elsborg mener i stedet, at kompensationen bør gives ud fra den specifikke nedgang i omsætningen, og det bakkes op af Venstre og Dansk Folkeparti.

“Hjælpepakkerne skal holde hånden under virksomhederne, men samtidig belønne initiativ og virkelyst. De skal ikke bringe nogen i den situation, at det er mere økonomisk fordelagtigt at træde lidt på bremsen,« siger Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen til BT.

Erhvervsordfører Hans Kristian Skibby fra Dansk Folkeparti mener, at modellen skal justeres:

“Når trappetrinene er så høje, er det klart, at nogle virksomheder vil spekulere i det. De gør ikke noget ulovligt, og man kan ikke fortænke dem i det. De arbejder inden for den model, erhvervsministeren er kommet med. Men vi er nødt til at få set på, om ordningen skal justeres,« siger han til BT.

Erhvervsminister Simon Kollerup siger, at trappemodellen skal sikre, at ordningen kan administreres relativt enkelt, så virksomhederne kan få hjælp så hurtigt som muligt.

Læs mere i BT her

Fra Fredens Moskes facebookside.

Regeringen vil ikke forbyde muslimske bønnekald

S-ordfører kalder bønnekald en uskik, men indtil videre afviser Socialdemokratiet et forbud. Venstrefløjen kan ikke se problemet ved bønnekald, som DF og Nye Borgerlige vil have forbudt

BØNNEKALD | Socialdemokratiets udlændingeordfører Rasmus Stoklund bryder sig ikke om muslimske bønnekald i det offentlige rum. Det siger han til Kristeligt Dagblad. Alligevel bakker han ikke op om Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige, som begge har krævet et forbud mod muslimske bønnekald, efter at Fredens Moské i fredags kaldte til bøn via højtalere i Gellerupplanen i Aarhus.

“Min holdning er at, det er en uskik, og jeg bryder mig ikke om det. Det er en anmassende måde at bringe sin religion frem på i det offentlige rum. Mig bekendt er dette dog et enkeltstående tilfælde, og så længe det er sket en enkelt gang, synes jeg ikke, der skal ændres noget i loven. Lad os tale om det, hvis det sker igen,” siger Rasmus Stoklund til Kristeligt Dagblad.

De radikale, Enhedslisten og SF er, ikke overraskende, heller ikke indstillet på et forbud. Radikale kalder det et kommunalt anliggende, og Enhedslisten ser intet problem i, at en moské kalder til bøn offentligt.

“Vi har både ytringsfrihed og religionsfrihed i Danmark. Diskussionen virker helt mærkelig. Dansk Folkeparti plejer at være dem, der råber højest, når det handler om ytringsfrihed, men her bliver det meget tydeligt, at det kun handler om ytringsfrihed for nogle bestemte,” siger Enhedslistens retsordfører Rosa Lund til Kristeligt Dagblad.

Læs mere i Kristeligt Dagblad her

Læs også: DF og NB vil forbyde moskéers offentlige bønnekald

HELT KORT

Nye, foreløbige forsøg med lægemidlet Remdesivir viser en effekt på coronavirusset. Intet er sikkert endnu, men nyheden skaber optimisme hos dansk professor. Foto: Scanpix

TV2: Corona-kur på vej? Nyt stort studie viser markante resultater

DR: Danske Bank laver underskud på 1,3 milliarder og forventer flere tab

TV2: Sagen mod Britta Nielsens tre voksne børn genoptages

TWITTER & FACEBOOK

Pia Kjærsgaard glæder sig over DR-beslutning på Twitter:

POLITISK KALENDER

Kl. 10.00: Møde i folketingssalen: