DF og NB vil forbyde moskéers offentlige bønnekald

0
1890
Fredens Moske i Aarhus kaldte fredag den 24. april til bøn fra en sportsplads i Gellerupplanen. Indkaldelsen skete via højtalere. Fra Fredens Moskes facebookside.

Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige kræver et forbud mod, at moskeer indkalder til bøn. Det sker efter at Fredens Moské i Aarhus i fredags udsendte bønnekald på en højtaler i Gellerup

Moskéers bønnekald i det offentlige rum skal forbydes. Det mener Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige (NB). Sidstnævnte vil fremsætte et beslutningsforslag om et forbud, og det forslag vil DF støtte, siger Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup til Ritzau.

“Vi synes helt grundlæggende, at det er et kæmpe problem, hvis man pålægger andre mennesker at høre de her bønnekald. Det er vigtigt, at vi får stoppet muligheden for at gennemtvinge bønnekald,” siger han.

Initiativet kommer efter, at Fredens Moské i fredags kaldte til bøn via højtalere fra en fodboldbane i Gellerupplanen i Aarhus. Moskeen siger selv, at den havde fået tilladelse til det offentlige bønnekald, hvor bl.a. ordene “Allahu Akbar” (Gud er stor, red.) gjaldede ud over området.

Et videoindslag med bønneindkaldelsen kan ses her

Nye Borgerliges leder Pernille Vermund siger til Ritzau, at “hvis ikke vi handler i tide, så ender vi med at få en situation, hvor bønnekald bliver normen i vores samfund, og det skal vi bare ikke have”.

Samme synspunkt har Peter Skaarup:

“Tillader man først sådan nogle bønnekald et sted, vil de hurtigt komme til at fylde mange steder. Og det er meget udansk, synes jeg,” siger Peter Skaarup til Kristeligt Dagblad.

DF har stillet spørgsmål om sagen til regeringen:

“Nu beder vi regeringen svare på, om den mener, at det er foreneligt med det danske samfund, at man har denne slags højlydte udendørs bønnekald. Og om regeringen vil tage skridt til at sætte en stopper for denne slags i tide og utide. Vi siger nej tak, og vi vil gerne høre regeringens holdning,” siger Peter Skaarup til Kristeligt Dagblad.

Moské: Skyldes coronasituationen

Fredens Moské har meddelt, at det offentlige bønnekald vil finde sted hver fredag i ramadanen, der varer frem til den 23. maj. Moskeen forklarer selv bønnekaldet med coronasituationen. Til Lokalavisen Aarhus sagde talsmand Ahmad fra medieudvalget i Fredens Moské i lørdags:

“Det her handler om at skabe noget af det, som folk plejer at være fælles om under ramadanen, men ikke kan i øjeblikket på grund af situationen med corona. Det var et initiativ, der handlede om at give de folk, der plejer at have et fællesskab i moskeen, en påmindelse om, at vi stadigvæk har noget sammen. Det var en påmindelse til folk om at bede til gud om, at coronakrisen snart er overstået”.

Et videoindslag med bønneindkaldelsen kan ses her

DFs tidligere udlændingeordfører Martin Henriksen mener, at muslimerne bruger coronakrisen til at indføre mere islam i Danmark:

“De skyr ingen midler. Alt er åbenbart tilladt, hvis bare det handler om at fremme islam i Danmark. Alle kneb gælder. Det er den samme gamle velkendte strategi fra islams side,” skrev han mandag i et debatindlæg på ditoverblik.