Amerikanerne for alvor trætte af kineserne

0
1612
Præsident Donald Trump på et pressemøde tirsdag om coronakrisen i USA. Foto: MANDEL NGAN / AFP

Et flertal af amerikanerne ønsker, at FN starter sanktioner mod Kina som straf for at have påført verden Covid-19. Og mange af dem vil have de enkelte delstater til at sagsøge den kinesiske regering

Først måtte vi vænne os til billeder af tungtbevæbnede amerikanere, der tog det amerikanske flag og deres egen truck ud på gaderne for at protestere mod de indgreb i deres personlige frihed. Nu drejer denne vrede sig mod kineserne og deres ansvar for denne pandemi. Vreden dukker op på skilte ude på gaderne og er allerede slået hårdt igennem i denne uges meningsmålinger fra det ledende institut Rasmussen Reports.

Lidt over halvdelen af adspurgte (51 procent) ønsker, at det internationale samfund gennem FN pålægger Kina sanktioner for de pårørendes smerte og de gigantiske tab. 41 procent af dem støtter det nok mere realistiske forslag om, at de enkelte delstater skal sagsøge den asiatiske gigant for de tab, de har lidt. Holdninger, som kommentatorer er begyndt at samle op og dyrke i deres tekster.

Meningsmålingerne viser samtidig, at mange amerikanere stadig ikke har lyst til at kalde sygdommen for den kinesiske virus, sådan som deres præsident gjorde en enkelt gang. De oplever det som et racistisk udtryk og dermed helt uacceptabelt for næsten alle amerikanere. Donald Trump har set skriften på væggen og har ikke angrebet kineserne direkte på denne måde igen.

I denne uge tweetede en af de mest kendte amerikanske journalister, Wolf Blitzer fra CNN, om tabstallene ved denne sygdom. Søndag for fire uger siden var der 938 bekræftede dødsfald, hvor offeret havde corona virus – denne søndag var det tal nået op på 54,530. Et markant tal for den ældre generation i USA, der husker de godt 58.000 amerikanere, der faldt under 25 års kampe i Vietnam.

Demonstranter kræver hurtigere genåbning i El Paso i Texas. Foto: Cengiz Yar/Getty Images/AFP

Trump rystet

Skiftet i amerikanernes holdning kommer netop som deres øverstkommanderende mest af alt kæmper mod hjemlige fjender – og sig selv. Præsident Donald Trump skælder ud på journalister og demokrater – og truer med at tage statslig hjælp fra de demokratiske ledede delstater, der i hans øjne ikke siger pænt nok tak for den statslige hjælp. Forskellen til tidligere er, at han er endnu mere skinger og aggressiv.

Og selv den mest Trump og MAGA-begejstrede amerikaner må erkende, at det bare lyder dumt og ufølsomt, når Trump foreslår, at man da bare kan snuppe en slurk desinficerende som klor mod den truende virus. For så kort tid efter at påstå, at han var ironisk og alle vel kunne forstå det. Eller når han siger, at man skal tage Nobelpriserne fra journalister – som vel aldrig har fået den svenske pris, men nok en række Pullitzer priser.

Modviljen slår igennem i meningsmålingerne. Ganske vist er der stadig næsten lige så mange, der ser deres præsidents arbejde i et positivt lys – som det modsatte. Men modviljen er blevet dybere og der er langt flere, der er meget utilfredse, end der er amerikanere, der er meget tilfredse. I statistikernes sprog er der nu dømt 12 minuspoint til præsidenten, for 43 procent er stærkt utilfredse og kun 31 er tilsvarende glade for Trump.

Det er det værste resultat for den siddende præsident i næsten et år. Samlet klarer han sig dog ikke værre end sin forgænger, Barack Obama, men europæiske medier fortalte bare ikke den historie.

Kilder: Rasmussen Reports, New York Times, Twitter