Skaarup: Rystende at så mange muslimer vil begrænse ytringsfriheden

0
4774
Møde i Folketingssalen. Mange indvandrere og efterkommere fra muslimske lande er uenige i, at politikere skal have lov at udtale sig som de vil, selv om det kan krænke eller såre andre.. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Mange muslimer mener, at det bør være ulovligt at kritisere islam i Danmark, viser ny undrersøgelse om ytringsfrihed. Der er brug for mere integration og flere hjemsendelser, siger DFs retsordfører Peter Skaarup

Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup er rystet over en ny undersøgelse, der viser, at langt flere indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande end danskere vil have begrænsninger i ytringsfriheden i Danmark. Undersøgelsen er en del af en omfattende betænkning fra Ytringsfrihedskommissionen, som netop er blevet offentliggjort, og Skaarup mener, at den bør få konsekvenser.

“Jeg synes det er meget rystende, at der er så mange muslimer i Danmark, som ikke støtter op om ytringsfriheden og åbenbart ikke har forstået, hvad det er for værdier vores land baserer sig på. Det er udtryk for årtiers fejlslagen integration og må dels føre til, at man styrker integrationen i forhold til den gruppe indvandrere, der ikke kan hjemsendes, dels sørger for, at dem, der kan hjemsendes, bliver det,” siger Peter Skaarup.

“Politikere må ikke krænke og såre andre”

I undersøgelsen er forskellige befolkningsgrupper blevet spurgt om deres holdning til forskellige udsagn om ytringsfrihed. Et af udsagnene lyder: “Medierne skal kunne bringe det indhold, som de vil, også selv om det kan krænke eller såre andre mennesker”. Det svarer 45 procent af befolkningen som helhed ja til, men blandt indvandrere og efterkommere fra muslimske lande er der kun 21 procent, der svarer ja.

Tilsvarende mener kun 16 % af indvandrere/efterkommere at politikere skal have lov at udtale sig som de vil, selv om det kan krænke eller såre andre. I befolkningen som helhed siger 44 procent ja til dét udsagn. Undersøgelsen viser desuden, at en meget stor andel af indvandrere og efterkommere fra muslimske lande mener, at det bør være ulovligt at kritisere i islam.

”Hvis man mener, at det skal være ulovligt at kritisere islam, har man ikke forstået, hvad ytringsfrihed er. Ytringsfrihed betyder, at man kan kritisere islam, kristendom og alt muligt andet. Der skal ikke være nogen begrænsninger på ytringer på nogen måde,” siger Peter Skaarup.

DF: Afskaf racismeparagraffen

Af samme grund bakker Peter Skaarup op om det mindretal i Ytringsfrihedskommissionen, som anbefaler, at racismeparagraffen skal afskaffes.

”Man modgår ikke racistiske ytringer ved at forbyde dem, men ved at få dem frem i lyset, og så argumentere imod dem,” siger Peter Skaarup.

Undersøgelsen fra Ytringsfrihedskommissionen kan læses her.