200-300 deltog i digteren Yahya Hassans begravelse – andre får at vide, de kun må være 10

0
29475
Digteren Yahya Hassans muslimske begravelse i Aarhus har afdækket, at Fokekirken har tolket reglerne om antal deltagere ved den udendørs del af begravelser alt for stramt. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Total forvirring om reglerne for udendørs begravelser. Politiet siger ét, biskopper og kommuner har sagt noget andet. DFs kirkeordfører Marie Krarup går til ministeren

Hvordan kunne politiet tillade, at 200-300 mennesker deltog i digteren Yahya Hassans muslimske begravelse tirsdag på Vestre Kirkegård i Aarhus, når der kun må deltage maksimalt 10 personer til en udendørs kristen gudstjeneste?

Det spørgsmål skal kirkeminister Joy Mogensen (S) besvare i næste uges spørgetid.

Det er Dansk Folkepartis kirkeordfører Marie Krarup der spørger. Hun undrer sig over, at begravelsen for den 24-årige digter Yahya Hassan, der døde i sidste uge, kunne ske med flere hundrede deltagere, når kirkelige handlinger som f.eks. en udendørs gudstjeneste er underlagt coronareglerne om, at højest 10 personer må forsamles.

Politiet: Forbud gælder ikke begravelser

Jyllands-Posten har også undret sig. Avisen har kontaktet politiet i Aarhus, og her siger fungerende politiinspektør Gert Bisgaard, at udendørs begravelser og bisættelser er undtaget fra forbuddet mod at forsamles mere end 10 mennesker.

“Når bisættelsen eller begravelsen foregår i det fri, er man ikke omfattet af forsamlingsforbuddet. Derfor har man mulighed for at være rigtig mange til en begravelse, som vi så det i dag (tirsdag, red.),” siger han til avisen.

Fra Yahya Hassans begravelse. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Politiinspektøren fastslår, at det gælder alle trosretninger:

“Når det er en begravelse og det foregår udenfor, så gælder undtagelsen for de 10 personer, og så kan du i princippet være så mange som du vil,” siger han til avisen.

Men på Aarhus Kommunes hjemmeside står det modsatte. Her kan man læse følgende om “forholdsregler på kirkegårde, til bisættelser og begravelser”:

“Ved urnenedsættelser gælder det, at højst 10 personer må samles udenfor, da urnenedsættelser ikke er undtaget myndighedernes regler”.

Fra Aarhus Kommunes hjemmeside.

Marie Krarup: Sørgeligt hvis kristne har fået forkert besked

Så hvad gælder? Reglerne, som de er beskrevet på Aarhus Kommunes hjemmeside? Eller de regler, som politiet i Aarhus arbejdede efter til Yahya Hassans begravelse? Det vil Marie Krarup have et klart svar på.

“Biskopperne har kommunikeret noget andet ud end politiet. Det er meget muligt, at de har taget fejl, men så må den misforståelse rettes hurtigst muligt. Jeg synes det er meget sørgeligt, hvis det viser sig, at folk har fået forkert besked om, hvor mange de må være til en udendørs begravelse eller urnenedsættelse. Hvis folk havde vidst, at de kunne være så mange de ville, hvis det foregik udendørs, tror jeg at mange ville have valgt det,” siger Marie Krarup.

“det er meget sørgeligt, hvis det viser sig, at folk har fået forkert besked om, hvor mange de må være til en udendørs begravelse eller urnenedsættelse”

Marie Krarup, kirkeordfører, Dansk Folkeparti

Til Yahya Hassans begravelse var der opstillet små kegler, der skulle sikre, at sundhedsmyndighedernes retningslinjer om afstand blev overholdt. Men politiinspektør Gert Bisgaard siger til Jyllands-Posten, at politiet ikke kan blande sig, hvis folk går for tæt på hinanden:

“At holde afstand er en sundhedsmæssig vejledning, Det er ikke en lov. Hvis du går tæt på mig, kan jeg give dig en bøde for det. Det er nogle gange lidt svært, for det er nogle komplicerede regler, det må jeg medgive,” siger han.