Alle mod Boris Johnson

0
2038
Boris Johnson bliver i disse dage angrebet fra alle sider. Foto by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP

Hvis man måler et menneske på styrken af sine fjender, så er Boris Johnson en formidabel mand. Den tidligere britiske udenrigsminister bliver angrebet fra alle sider.

Boris Johnson gælder som den oplagte kandidat til at afløse Theresa May som formand for det konservative parti og som premierminister. Bookmakerne og kommentatorerne tror på ham som en der kan samle stumperne af partiet og måske endda få en fornuftig aftale om Brexit på plads med EU. Måske er det derfor, at alle synes at kaste sig over ham.

Foreløbig har 11 ud over Boris Johnson meldt sig som kandidater til formandsposten, og de retter naturligvis deres skyts mod favoritten. Men med en enkelte undtagelse eller to er de relativt ukendte og bookmakerne giver dem ikke en chance. Man får pengene tilbage fem gange eller mere, hvis de vinder – hos Boris J., som han ofte nu bliver kaldt, får man kun 1,20 pund for hvert pund man satser.

Mere alvorligt er angrebene fra EU’s ledelse, for bliver han valgt, har Boris Johnson mere end antydet, at han er villig til at forlade EU uden en aftale. Det er naturligvis hans eneste chance for at få en ny aftale, der er bedre for Storbritannien. Men udsigten til igen at skulle sidde og forhandle med ham fik i denne uge EU’s ledere til at gentage, at der ikke kan blive tale om nye forhandlinger – en advarsel direkte til Boris Johnson.

Middelalder

Mere bizart er, at Boris Johnson sågar skal for retten, fordi en privatperson optræder som anklager. Boris Johnson er anklaget for at have vildledt briterne under afstemningen om Brexit ved at sige, at de milliarder, Storbritannien sender til EU, jo kunne bruges til sundhed. De fleste er enige om, at hans udsagn var kække – men bestemt indenfor hvad man kan sige under en valgkamp.

Manden bag sagen hedder Marcus Ball, og han har gjort det til sin sag at forhindre Brexit via retssager og har samlet mere end 4 millioner kroner ind via crowdfunding på internettet. For at gøre det, bruger han en lovpraksis tilbage fra den tidlige middelalder, hvor man som privatperson kunne agere anklager. Ordningen var tidligere udbredt i de tidligere kolonier, men her har man efterhånden afskaffet denne form for privat retfærdighed.

Marcus Ball, der er historiestuderende, er i modvind i Storbritannien. Ikke bare for at starte en retssag, der i den grad er et politisk hævntogt, men i højere grad for at misbruge penge. Ifølge avisen Telegraph i dag har han brugt mindst en halv million af de indsamlede penge på sig selv – på alt fra selvforsvarskurser til cup cakes.

I teorien risikerer Boris Johnson fængselsstraf for sine politiske udtalelser – sågar helt op til livsvarigt. Mere sandsynligt er det, at landets øverste anklager smider sagen ud. Men foreløbig er Boris Johnson indkaldt og skal møde op til retssagen.