Alex Ahrendtsen: Aftale bag ny S-regering lover skidt for dansk kultur

0
2366
Dansk Folkepartis kulturordfører Alex Ahrendtsen med DFs filmudspil. I den nye regering kommer der mindre fokus på dansk og folkelig kultur, vurderer Alex Ahrendtsen.

Aftalen mellem Socialdemokratiet og støttepartierne i rød blok er renset for ord som nation, identitet og dansk kultur. Det lover ikke godt, mener DFs kulturordfører Alex Ahrendtsen, der til gengæld glæder sig over valget af Roskildes borgmester Joy Mogensen som ny kulturminister

Marxistisk tankegang skinner igennem i den ”forståelsesaftale”, som den nye socialdemokratiske regering har indgået med Radikale Venstre, SF og Enhedslisten.

Det mener Dansk Folkepartis kulturordfører Alex Ahrendtsen, som forgæves har kigget efter ord som nation, identitet og dansk og europæisk kultur i de 18 sider, som udgør den politiske aftale bag den nye regering.

”Forståelsespapiret er meget sigende. Det viser, at venstrefløjen tænker meget som marxister. Sådan noget som sprog, nation, identitet og kultur, det spiller ikke nogen rolle for dem. De tillægger det ikke værdi. For dem er mennesket bare et økonomisk væsen. Så jeg tror desværre, at vi får en ret kulturfattig regering, der ikke vil gøre særligt meget for at styrke den danske eller folkelige kultur,” siger Alex Ahrendtsen.

Frygter for medieaftalen

Der står næsten ingenting om kultur i den 18 sider lange aftale med titlen “Retfærdig retning for Danmark”. På sidste side står der under afsnittet ”styrke det danske demokrati” at dansk public service skal styrkes, bl.a. ved at få streamingtjenester til at bidrage mere til danskproduceret indhold. Der slås desuden fast at ”der ikke længere er flertal for medieaftalen”, som VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti indgik sidste sommer. Derfor vil regeringen “gøre status på implementeringen af aftalen”, står der, uden at det bliver uddybet.

Aftalen mellem rød blok blev offentliggjort tirsdag aften. Den er meget sigende for venstrefløjens måde at tænke på, mener DFs kulturordfører Alex Ahrendtsen. Ord som nation, identitet og dansk kultur er slet ikke nævnt. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

”Jeg frygter, at de slagter medieaftalen, som efter min mening er rigtig godt håndværk.  Den flytter penge ud i provinsen og forsøger at genoprette noget af ubalancen i mediebilledet. Det vil være rigtig ærgerligt, hvis man nu skal til at centralisere medierne i København igen,” siger Alex Ahrendtsen.

”Jeg frygter, at de slagter medieaftalen, som efter min mening er rigtig godt håndværk”

Alex Ahrendtsen, kulturordfører, Dansk Folkeparti

Godt valg af kulturminister

Han glæder sig dog over én ting, nemlig det overraskende valg af Roskildes borgmester Joy Mogensen som ny kultur- og kirkeminister.

”Forståelsespapiret er ikke opmuntrende læsning for dansk kultur. Men Joy er et godt valg. Hun kommer fra provinsen og ved som borgmester, hvad det handler om, når det gælder den uretfærdige fordeling af museumstilskud mellem de store byer og provinsen. Jeg tror, at hun vil kunne se lidt friskt på tingene,” siger Alex Ahrendtsen.

Den nye kultur- og kirkeminister Joy Mogensen, som i indtil i dag har været borgmester i Roskilde. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Han mener, at netop en ny museumstilskudsordning er noget af det første, den nye kulturminister skal kaste sig over.

”Vi var meget langt i forhandlingerne om en ny museumstilskudsordning før valget. Det var kun viljen hos ministeren, der manglede. Derfor vil vi kunne vi få en aftale på plads ret hurtigt, hvis der er politisk vilje,” siger Alex Ahrendtsen.

Uretfærdig fordeling

Problemet i den nuværende model er ifølge DF-ordføreren, at få museer får en meget stor del af det samlede tilskud på ca. 400 millioner kroner, som fordeles til de til ca. 100 statsanerkendte museer. Store museer som Louisiana, Glyptoteket og Arken modtager tilsammen omkring 100 millioner kroner i tilskud, og kunstmuseet Aros får 23 millioner kroner årligt. Til sammenligning får halvdelen af museerne under to millioner kroner årligt.

”Jeg har foreslået en model, hvor man omfordeler 45-60 millioner kroner ud af de 400 millioner kroner. Det ville være en saltvandsindsprøjtning for de mindre museer. Men det kan jo være, at Joy Mogensen er endnu mere ambitiøs. Jeg håber i hvert fald, at hun sammen med Dansk Folkeparti har modet til at lave om på fordelingen, så vi kan få en bedre balance i kulturdanmark og sammen kan styrke de mindre kulturarvsmuseer. Det er meget mystisk, at nogle få skal have så meget, mens andre må kæmpe for at overleve. Museerne har jo samme forpligtelser,” siger Alex Ahrendtsen.

Læs også: Hovedstaden løber med museumskronerne – DF vil lave “solidarisk omfordeling”