Klima og miljø har høj prioritet hos Dansk Folkepartis Ungdom

0
1689
DFUs formand Chris Bjerknæs.

Dansk Folkepartis Ungdom har de sidste par år arbejdet meget med miljø og klima. Så valgkampens fokus på klimapolitik kom ikke bag på DFU. ”Vi har den kedeligste men også mest realistiske klimapolitik,” siger DFU-formand Chris Bjerknæs

Det er muligt, at valgkampens massive fokus på klima kom bag på nogen. Men ikke Dansk Folkepartis Ungdom (DFU). Her har klimapolitik fyldt meget de seneste år. For to år siden var en klima- og miljøforsker gæstetaler på DFUs sommermøde, og sidste år var miljøet det store tema på sommermødet.

”Klimaet fylder en del hos os, for det er noget der rører sig hos mange af vores medlemmer og hos unge generelt. Derfor skal vi selvfølgelig have fokus på det,” siger DFUs formand Chris Bjerknæs.

I januar var der skolevalg. Her var klima et stort tema på debatmøderne ude på skolerne. Derfor fik DFU en klar pejling på, hvor meget klimaet betyder for unge.

”Ved mange debatter til skolevalget blev der ikke diskuteret udlændinge og indvandring. Der blev diskuteret klima. Og selv om vi måske ikke er supergrønne, så er vi meget optaget af, at vi gør noget ved klimaudfordringer. Jeg plejer at sige, at vi har den kedeligste, men også den mest realistiske klimapolitik. For mig er det klimaet Top 2 over de største udfordringer, vores generation står overfor. Det synes jeg er helt åbenlyst,” siger Chris Bjerknæs.

Nej til klimaoverbudspolitik

Hvad vil den kedeligste men mest realistiske klimapolitik sige?

”For os er det vigtigste, at de klimatiltag vi vælger, er de rigtige. Vi skal ikke bare kaste os ud i en overbudspolitik, som den vi så i valgkampen, hvor Socialdemokratiet først spillede ud med, at de ville have en CO2-reduktion på 60 procent. Så sagde de radikale 70 procent, og hvis valgkampen var fortsat en uge mere, var vi vel kommet op på en CO2-reduktion på over 100 procent,” siger Chris Bjerknæs.

Den realistiske klimapolitik handler om at ”fastsætte en profitabel balance mellem klimamål og arbejdsmarkedet/industrien,” som der står DFUs hjemmeside. Der skal gøres noget for at nedsætte CO2-udslippet, miljøet skal beskyttes men virksomhederne skal ikke udfordres af for høje miljøkrav, lyder det.

Massiv fokus på forskning

Chris Bjerknæs uddyber:

”Vi ønsker, at paletten af tiltag skal bredes mere ud – for eksempel ved også at inddrage byggebranchen og stille større krav til offentligt byggeri. Vi vil investere massivt i forskning, og vi vil have et landbrug, der er væsentlig mere bæredygtigt end i dag. Det vil sige, at vi gerne stille større krav til landbruget, blandt andet i forhold til vandmiljøet. Og så mener vi, at klima og miljø skal mere på dagsorden i skole og uddannelsessystemet. Vi er i forvejen store fortalere for, at elever i udskolingen får en mere grundig introduktion til erhvervsuddannelserne. Det samme kunne man gøre med klimaet, og måske kunne man kombinere de to ting, så eleverne arbejder med bæredygtighed i praksis og får en oplevelse af, at de med en erhvervsuddannelse vil kunne arbejde videre med bæredygtige løsninger,” siger han.

Nye medlemmer fra Alternativet

DFU går også ind for A-kraft, de vil forbyde skifergas og de vil styrke økologisk landbrug og affaldssortering. Desuden går DFU ligesom Dansk Folkeparti meget op i dyrevelfærd, hvilket i klima-sammenhæng har haft en overraskende effekt:

”At dyrevelfærd spiller så stor en rolle for os har faktisk gjort, at vi har fået en del medlemmer fra Alternativets ungdom. For det flugter meget godt med klimaet, at vi skal spise mindre kød, og at det kød vi spiser, skal have en større kvalitet og produceres med fokus på dyrevelfærd. Så der har vi faktisk en ret stærk stemme,” siger DFUs formand.

Du kan læse mere om DFUs klima- og miljøpolitik her.