USA på vej frem og Trump får æren

0
2127
USAs præsident Donald Trump ankommer til G20-topmødet i Osaka i Japan tidligere i dag. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque TPX IMAGES OF THE DAY

Amerikanerne er mere optimistiske om deres økonomi og om landets fremtid end de har været i mange år. Og deres præsident nyder større opbakning og respekt end sin forgænger

54 procent af amerikanerne er overbeviste om, at det kommer til at gå endnu bedre for USA. Det er første gang siden før finanskrisen, at et flertal af amerikanerne er så optimistiske. Sidst optimismen nærmede sig det niveau var lige efter valget af Donald Trump til præsident.

Tallene stammer fra analyseinstituttet Rasmussen Reports. Det uafhængige institut rammer ofte mere præcist end andre analyseinstitutter, der lever af at finde svar på mediernes spørgsmål. I denne analyse sætter instituttet lighedstegn mellem tiltro til fremtiden og opbakning til præsident Donald Trump.

For Donald Trump scorer stadig bedre i de ugentlige meningsmålinger fra Rasmussen Reports. Sammenlignet med sin forgænger Barack Obama på samme tid i sin periode som præsident, så synes amerikanerne at Trump håndterer økonomien klart bedre. Hele 50 procent af de adspurgte finder, at Trump gør en god eller fremragende indsats for økonomien.

Sammenlignet med sin forgænger Barack Obama på samme tid i sin periode som præsident, så synes amerikanerne at Trump håndterer økonomien klart bedre.

Til sammenligning var det kun hver tredje amerikaner (34 procent), der var lige så begejstrede for Obamas håndtering af økonomien. Og hvis man ser på tallene for amerikanernes tiltro til den siddende præsidents evne til at håndtere kriser i udlandet, så falder det også klart ud til fordel for Trump. Her finder næsten hver anden (47 procent), at Trump er god til tage sig af de internationale kriser – det var kun lige efter henrettelsen af Osama Bin Laden i maj 2011, at Barack Obama stod stærkere i amerikanernes bevidsthed.

USAs præsident Donald Trump ankommer til G20-topmødet i Osaka i Japan tidligere i dag. Foto: Brendan Smialowski / AFP

Ny tro på fremtiden

Den amerikanske optimisme kommer på trods af usikkerhed i Mellemøsten og handelskrig med Kina. Eller måske netop på grund af det, for meningsmålingerne kommer netop som Trump øver sig i at balancere i to meget store konflikter. Han var klar til at angribe Iran, men standsede bombeflyene, da de var i luften.

Tilsvarende skærper han tonen overfor Kina. Lige før han skal mødes med sin kinesiske modpart til et G20 møde truer han med at udvide straftold til alle importvarer fra Kina. Her protesterer man, men samtidig er kineserne blevet så konkrete som aldrig før i deres udspil til nye forhandlinger.

Donald Trump er fortsat en mand, der deler vandene. Lige nu er 37 procent af de adspurgte amerikanere meget begejstret for deres præsident, mens ligeså mange er meget lidt begejstret for ham. Men også her klarer han sig stadig bedre i forhold til Obama, der startede med stor opbakning for så at tabe det undervejs.

Tallene for den amerikanske tiltro til fremtiden er markante, fordi deres optimisme er normalt langt mere dæmpet. I de ugentlige målinger er det sjældent mere end hver tredje, der tror på en bedre fremtid for USA. Nu er det altså mere end hver anden – hvilket er dobbelt så mange som tror det vil gå den anden vej.