Hovedstaden løber med museumskronerne – DF vil lave “solidarisk omfordeling”

0
1802
Fra tirsdagens kulturdebat på Nationalmuseet, hvor DFs kulturordførere debatterede med Alternativets kandidat Henrik Marstal, Tiger-stifteren Lennart Lajboschitz og Nationmuseets direktør Rane Willerslev.

Museumsstøtten skævvrider Danmark, mener Dansk Folkeparti, som vil flytte penge fra de største museer i de store byer til mindre kulturarvs- og kunstmuseer

Støtten til landets museer skal fordeles mere retfærdigt. Det mener Dansk Folkeparti, som vil bruge en større del af museumsstøtten på de mindre kulturarvs- og kunstmuseer. Det fremgår af et nyt udspil, “Syv trin til et Danmark i bedre balance”.

Udspillet blev præsenteret tirsdag. Samme dag deltog Dansk Folkepartis kulturordfører Alex Ahrendtsen i en debat om kulturstøtte på Nationalmuseet. Her sagde han om den skæve fordeling:

”Provinsen løfter langt over evne på kulturområdet. Min egen kommune Odense lægger 1200 kroner pr. indbygger til kulturområdet, selv om vi har to af de fattigste postnumre i landet og har landets tredjestørste arbejdsløshed. København og Frederiksberg kommuner lægger kun 700-800 kroner pr. indbygger. Det vil sige, at de slet ikke løfter i forhold til deres rigdom. Det skyldes jo, at staten i højere grad løfter for dem,” sagde DF-ordføreren, som debatterede med musikeren og debattøren Henrik Marstal, der stiller op til Folketinget for Alternativet, Nationalmuseets direktør Rane Willerslev og stifteren af Tiger-koncernen, Lennart Lajboschitz, som i dag bruger en del af sin formue på at støtte kunst og kultur.

Alex Ahrendtsen fortsatte:

”Vi vil have en mere retfærdig fordeling af kulturstøtten. To ud af tre kulturkroner går til statslige kulturinstitutioner i Hovedstadsområdet. Det vil sige at for eksempel Nordjylland betaler for kultur i København og på Frederiksberg, selv om det er der, at pengene er”.

“Solidarisk omfordeling”

I 7-punkts planen foreslår DF en ”solidarisk omfordeling” blandt museerne. Som det hedder i udspillet:

“Danmark har en storslået historie. Den skal fortælles. I Danmark ligger der næsten
100 statsanerkendte museer, hvoraf mange er mindre kulturarvsmuseer, der på hver
deres måde bidrager til fortællingen om Danmark. Dansk Folkeparti ønsker at løfte
fortællingen. I dag belønnes de største museer i og tæt på storbyerne med de største tilskud fra staten. Store museer så som Louisiana, Glyptoteket og Arken modtager eksempelvis tilsammen omkring 100 millioner kroner i tilskud, mens Aros får 23 millioner
kroner årligt. Dansk Folkeparti mener, at det statslige tilskud til landets museer er
skævvridende. Derfor ønsker Dansk Folkeparti, at grundtilskuddet til de mindre
kulturarvsmuseer og kunstmuseer uden for de store byer får et løft. Kort sagt: En
solidarisk omfordeling mellem museerne. Samtidig arbejder vi for en mere retfærdig
museumstilskudsordning for de øvrige statsanerkendte museer”.

Statsstøtte pr. museumsgæst. Kilde: Balance Danmarks analyse “Geografisk fordeling af statens udbetalinger til museer”

At museumsstøtten i dag fordeles skævt, understreges i en analyse, som foreningen Balance Danmark lavede i 2017. Heraf fremgik det, at der i 2016 i gennemsnit blev givet et tilskud pr. museumsbesøgende i Hovedstadsområdet på 126 kroner. Landsgennemsnittet var ca. 81 kroner, mens det kun var på 16 kr. i Odense, 36 kr. i Aarhus og 49 kr. i resten af Danmark.