Kenneth Kristensen Berth om EU-valget: Det har været helt skizofrent

0
2291
Statsminister Lars Løkke Rasmussen og Venstres spidskandidat Morten Løkkegaard under Venstres valgfest på Christiansborg i København under Europa-Parlamentsvalget 2019, søndag den 26. maj 2019.. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Også i Dansk Folkeparti leder man efter forklaringer på, hvor den danske EU-skepsis blev af ved søndagens valg. En af dem er at traditionelle EU-begejstrede partier har skiftet tone i debatten

”Det her bekræfter mit indtryk af, at et EU-valg følger sine egne regler. Det er ikke så meget om EU, som det handler om populære kandidater og dagsform. Og det her valg rammer os i DF, netop som vi er i en bølgedal,” siger Dansk Folkepartis nuværende EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth.

Som folketingsmedlem og tidligere kandidat ved hele tre EU-parlamentsvalg lægger han mærke til, at især to partier – Venstre og SF – har hentet EU-kritiske stemmer, selvom de klassisk er begejstrede for EU-projektet. Og netop Venstre har taget mange stemmer fra DF ved dette valg.

”Det har været helt skizofrent. På den ene side har du Søren Gade, der er jysk og rund og rar – i hvert fald nogen gange. Og han har så ført en valgkamp, hvor han fremstiller sig selv som EU-kritisk,” siger han og fortsætter:

”På den anden side har du så Morten Løkkegaard, der kan tale til københavnerne og som er jubeleuropæer. På den måde har Venstre kørt en helgardering, hvor nummer et kører EU-linjen og nummer fire er mere end lunken. Det minder mest af alt om SF, hvor Karsten Hønge først fører sig frem af EU’s politik og så overlader sin plads til en EU-begejstret kollega.”

“Venstre kørt en helgardering, hvor nummer et kører EU-linjen og nummer fire er mere end lunken”

Kenneth Kristensen Berth, EU-ordfører, Dansk Folkeparti

Hvad så

Men hvad skal et klassisk, EU-skeptisk parti som DF gøre – skal man lade som man er blevet jubeleuropæer ligesom de andre leger EU-skeptikere?

”Ja, det er da en dejlig, absurd tanke,” lyder svaret. Kenneth Kristensen Berth fortsætter:

”Men nej, vi skal ikke opfinde den dybe tallerken; det har vi allerede gjort. Nu skal vi holde fast og kæmpe for det, jeg ser som en naturlig, skeptisk holdning til EU. Det er det, vi står for – og det vores vælgere ønsker.” Han tilføjer:

”Ellers ender vi som de konservative, der har hoppet fra tue til tue siden Schlüters tid, og efterhånden helt har mistet deres opbakning og kun kommer ind med hjælp fra andre.”

Kenneth Kristensen Berth, EU-ordfører, Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

Glæder sig over de andre

Mange etablerede partier har mistet terræn ved dette valg, fordi de ikke havde god nok kontakt til de unge. Det gælder i en bestemt sammenhæng også for DF, mener han.

”Selvfølgelig vil unge mennesker udfordre det bestående. Det har været en fordel for de EU-skeptiske partier i de fleste andre lande – og det må vi bare glæde os over. Herhjemme har vi altså været en del af magten i 15 år – afbrudt af en lille pause under Thorning-Schmidt – og det koster.”

Hvad er så hans bedste råd til Peter Kofod som DF’s enlig frontkæmper i Bruxelles?

”Hans chance ligger i at få et godt samarbejde med de andre EU-kritiske partier. Og det hjælper, at vi har været med fra starten i den kreds. Og så skal han bare klø på og se at komme i pressen herhjemme – og det kan han,” siger Kenneth Kristensen Bernth.