Jødehad i Tyskland

0
2534
Den tyske regerings rådgiver i sager om jødediskriminering har opfordret alle tyske mænd til at bære den traditionelle jødiske kalot kippa på lørdag som en reaktion mod den stigende antisemitisme i Tyskland.

Afslutningen på den muslimske fastemåned ramadanen i Tyskland er de seneste år blevet markeret med demonstrationer mod Israel og jøder. Nu skal en moddemonstration vise solidaritet med jøderne, der mærker et stadig stigende had fra både højreekstremister og muslimske grupper

I Tyskland får ramadanen en særlig afslutning, for den tyske regerings særlige rådgiver i sager om jødediskriminering opfordrer alle tyske mænd til at tage en kippa på lørdag.

Rådgiveren Felix Klein er bekymret over stadig flere antisemitiske handlinger og håber på, at tyskerne lørdag vil vise solidaritet med landets jøder ved at tage den traditionelle jødiske hovedbeklædning på. Samtidig er der indkaldt til en march mod jødehad i Berlin, hvor alle er inviteret. Marchen er arrangeret af kredse tæt på Israel, men får opbakning fra en bred gruppe af organisationer – herunder de store tyske partier.

Marchen er timet til afslutningen af ramadanen, hvor muslimer gennem en række år har holdt ret voldsomme demonstrationer mod Israel og jøder. Myndighederne har uden held forsøgt at forbyde demonstrationen, fordi deltagerne ofte er meget aggressive og en række bliver arresteret. Tilråbene fra demonstranterne handler ikke kun om modstand mod Israel, men er ofte rent jødehad.

Myndighederne har ikke kunnet forbyde demonstrationen på grund af den tyske forfatnings regler om forsamlingsfrihed. De to marcher forløber begge i bydelen Charlottenburg i det centrale Berlin, men krydser ikke hinanden direkte. Større grupper af politi vil afskærme begge demonstrationer.

For mindre end en uge siden kom den tyske regerings rådgiver Felix Klein i modvind, fordi han sagde, at jødiske mænd ikke længere bør gå med deres traditionelle hovedbeklædning overalt i Tyskland. Det er i hans øjne for farligt efterhånden, fordi jøder i Tyskland igen bliver overfaldet for deres tros skyld. I 2017 noterede myndighederne i alt 947 tilfælde af overgreb og andre former for antisemitisme alene i Berlin – både fra højreekstremister og fra muslimske grupper.

I 2017 noterede myndighederne i alt 947 tilfælde af overgreb og andre former for antisemitisme i Berlin – både fra højreekstremister og fra muslimske grupper.