Ny S-regering lemper udlændingepolitikken: Skrotter Lindholm og tilbageruller paradigmeskiftet

0
3920
(ARKIV) Udrejsecenter Sjælsmark, den 10. januar 2019. Som led i ny aftale bag Mette Frederiksens regering skal børnefamilier på Udrejsecenter Sjælsmark flyttes til et andet center. Ingen ved dog hvorhen og hvornår. Det skriver Ritzau, onsdag den 26. juni 2019. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Den stramme udlændingepolitik skal ligge fast, lød det fra Socialdemokratiet. Men aftale med Radikale, SF og Enhedslisten lægger op til markante lempelser. Løftebrud, mener Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl

Den nye socialdemokratiske regering vil gennemføre en stribe lempelser af udlændingepolitikken, selv om Socialdemokratiet igen og igen har fastslået, at den stramme udlændingepolitik vil ligge fast.

Tirsdag aften indgik Socialdemokratiet en ”forståelsesaftale” med Radikale Venstre, SF og Enhedslisten om den kommende regerings politik. Her lægges op til flere markante ændringer af udlændingepolitikken.

Det får Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl til at anklage Socialdemokratiets formand for løftebrud.

”Det er desværre tydeligt, at Radikale Venstres Morten Østergaard har haft held til at få gennemtrumfet en masse radikal politik. Mette Frederiksen har ikke været statsminister én dag endnu. Men udlændingepolitikken er allerede besluttet lempet. Markant,” skriver han i sit ugebrev.

”Det er desværre tydeligt, at Radikale Venstres Morten Østergaard har haft held til at få gennemtrumfet en masse radikal politik”

Kristian Thulesen Dahl, DF-formand, i sit ugebrev

Flygtninge i arbejde kan få lov at blive

En af de største ændringer er en tilbagerulning af det såkaldte paradigmeskift, som Socialdemokratiet ellers har stemt for. Paradigmeskiftet, som Dansk Folkeparti og VLAK-regeringen aftalte i finansloven for 2019, flytter fokus i udlændingepolitikken fra integration til hjemsendelse. Men nu skal integration igen i fokus. Hvor paradigmeskiftet siger, at flygtninge skal vende hjem, når de har mulighed for det, så står der i den nye aftale at:

”Flygtninge, der har været i beskæftigelse i to år, kan få mulighed for at blive mens de er i beskæftigelse i pågældende ansættelsesforhold, dog kan fortsat ophold ved anden beskæftigelse i samme branche og på tilsvarende ansættelses- og lønvilkår godkendes”.

Om den del siger Kristian Thulesen Dahl:

”Dette er i direkte modstrid med den aftale, som Dansk Folkeparti fik gennemført på finansloven for 2019, hvilket ellers ville have en mærkbar effekt i forhold til flere hjemsendelser af flygtninge”.

Erik Holstein, der er politisk kommentator for Altinget, siger at ”de radikale har slået et hul i paradigmeskiftet”:

”Det er en meget overraskende indrømmelse til Radikale, og det kan vise sig at blive en blottelse for Mette Frederiksen. Man kan spørge sig selv, om den indrømmelse var faldet, hvis Henrik Sass Larsen havde siddet med ved forhandlingsbordet,” siger Holstein til Altinget.dk.

Radikale Venstre afholder pressemøde om de nu afsluttede regeringsforhandlinger med partileder Morten Østergaard og gruppenæstformand Sofie Carsten Nielsen. Partiet har fåpet en overraskende stor indrømmelse på udlæningeområdet, mener politisk kommentator Erik Holstein. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Lindholm skrottes – men hvor skal kriminelle udlændinge så hen?

Men der er også andre markante ændringer.

Det planlagte udrejsecenter for kriminelle udlændinge på øen Lindholm droppes. I stedet skal der findes en anden placering. Hvor det er, fremgår ikke af aftalen.

Om det skriver Kristian Thulesen Dahl i sit ugebrev:

”Man angiver ingen løsninger for, hvad der så skal ske. Radikale Venstre har lagt op til, at de udviste kriminelle skal placeres på nedlagte flygtningecentre rundt omkring i landet. Hvem ved – måske er der flere byer, der får ”glæde” af en gruppe forhærdede udviste kriminelle. Gad vide om champagnepropperne så springer der?,” skriver han med henvisning til, at beboerne i Kalvehave nær Lindholm drak champagne onsdag morgen, da de hørte om regeringsaftalen.

Børnefamilier skal ud af Sjælsmark

Ifølge aftalen skal Danmark også tage kvoteflygtninge igen, og så skal forholdene for børnefamilierne på udrejsecenter Sjælsmark forbedres. I aftalen står der:

”De nuværende forhold for børn skal forbedres på en måde, der understøtter, at børnene får så normalt et hverdagsliv som muligt. En ny regering er af den overbevisning, at det indenfor det formål vil være muligt at finde en mere hensigtsmæssig lokallitet for et udrejsecenter kun for børnefamilier end Udrejsecenter Sjælsmark”.

Mette Frederiksen fra Socialdemokratiet, Pia Olsen Dyhr fra SF, Pernille Skipper fra Enhedslisten og Morten Østergaard fra Radikale efter de afsluttede regeringsforhandlinger i Landstingssalen  tirsdag aften. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Til det siger Kristian Thulesen Dahl:

”Hele idéen er jo, at disse børnefamilier skal rejse ud af landet – de skal hjem. Det vil jo – mildt sagt – ikke ske, når forholdene nu forbedres markant og de afviste asylansøgere således vil blive genindsluset mere i det danske samfund. Helt forrykt, når disse familier intet har at gøre i Danmark. De skal jo hjem,” skriver han.

Vil give flere migranter og flygtninge

DF-formanden advarer om, at de nye lempelser kan føre til flere migranter og flygtninge, og han peger på, at der fortsat er brug for en stram udlændingepolitik:

”På trods af vores kontinuerlige stramninger har vi stadig kæmpe udfordringer med folk fra især muslimske lande i Danmark. Vi ved, at islamisk indoktrinering er et kæmpe problem i moskéerne. Vi ved, at indvandrerbander skaber kaos og utryghed i  mange områder. Vi ved, at der fortsat er kvindeundertrykkelse.Når der sker lempelser på udlændingeområdet, spredes islamisme i Danmark. Jo flere migranter og flygtninge – jo flere problemer,” skriver Kristian Thulesen Dahl.

Hele ugebrevet kan læses her: En trist ny retning for Danmark

Hele aftalen mellem S, SF, Radikale og Enhedslisten kan læses her – afsnittet om udlændingepolitik er side 15-16: Retfærdig retning for Danmark_2019-06-25_ENDELIG