”Vi skal bare rokke med ørerne, så demonstrerer ’Randers mod racisme’”

0
2294
Frank Nørgaard i byrådssalen i Randers. Frank blev valgt til byrådet første gang i 2001. Den gang blev han valgt ind i byrådet i den lille Purhus Kommune, som i dag er en del af Randers Kommune.

SPIDSKANDIDATEN | Dansk Folkepartis spidskandidat i Randers, Frank Nørgaard, bliver ikke skræmt af modstand. ”Det driver mig til at fortsætte. Jeg bliver ved med at kæmpe til det sidste,” siger han

Frank Nørgaard er en mand med sine meningers mod. Han og Dansk Folkeparti i Randers er flere gange blevet mødt med demonstrationer, når de har taget kontroversielle sager op i byrådet. Men det har ikke rystet 50-årige Nørgaard, som efter 20 år i lokalpolitik er klar til at tage fire år mere som spidskandidat for DF.

”Jeg fortsætter, fordi jeg synes det er umådeligt spændende. Jeg kan godt lide at have fingeren på pulsen og bidrage til at gøre det, som DF mener er det rigtige for borgerne i Randers. Om modstand skræmmer mig ikke. Den driver mig i stedet til at fortsætte. Jeg bliver ved med at kæmpe til det sidste,” siger Frank Nørgaard.

“Modstanden skræmmer mig ikke. Den driver mig i stedet til at fortsætte”

Der er rødt flertal i Randers og Socialdemokratiet sidder tungt på borgmesterposten med 13 ud af 31 pladser i byrådet. Byen er, som Frank Nørgaard siger, ”meget rød”, og byens venstrefløj ser meget kritisk på Dansk Folkepartis indvandringskritiske linje.

”Vi skal bare rokke med ørerne, så står ’Randers mod racisme’ og demonstrerer foran rådhuset. Selv John Fisker-lussing er engang rejst herned for at deltage i en demonstration mod os,” fortæller Frank Nørgaard.

Frank Nørgaard laver en selfie foran en demonstration fra ‘Randers mod racisme’ i januar 2020. Demonstrationen fandt sted i forbindelse med et byrådsmøde, hvor DF havde rejst en sag om en skole, som havde ladet en muslimsk dreng fortælle om koranen i religionsundervisningen. Yders til venstre ses John ‘Fisker-Lussing’, der er kendt fra Youtube.

Frikadeller og korancitater

To af sagerne har vakt opsigt langt udenfor Randers Kommune. Den første var ”frikadellesagen” i 2016. Her krævede Dansk Folkeparti sammen med Venstre, at alle kommunale madordninger skulle indeholde svinekød.

”Det blev beskrevet som om vi ville proppe frikadeller ned i halsen på muslimerne. Det var overhovedet ikke det, der var tale om. Det handlede om, at der skulle være mulighed for at vælge svinekød. Ingen skulle tvinges til at spise noget, de ikke havde lyst til,” siger Frank Nørgaard, der trods demonstrationer og voldsom kritik fornemmede, at der var stor folkelig opbakning til DFs synspunkt.

“Der skulle være mulighed for at vælge svinekød”

Den anden sag blev udløst, da en skole i januar 2020 delte et foto på Facebook fra religionsundervisningen i en 4. klasse. Her så man en dreng i en muslimsk klædedragt stå foran en tavle med korancitater. Teksten til billedet lød: ”I 4. b har vi i religion arbejdet med islam, og i dag viste Hadi tøj, som man har på, når man beder”.

Se artikel: DF i Randers kritiserer skoles religionsundervisning: Muslimsk dreng fortalte om islam

Opslaget fik DFs lokalformand Nicolai Estrup til at skrive en islamkritisk kommentar under billedet, som skolen fjernede. Derfra udviklede sagen sig. DF stillede spørgsmål til skolelederen og skoledirektøren og tog sagen op i byrådet.

”Nogen mente vi gik over stregen. Men det var altså ikke for at hænge drengen ud. Vi mente bare ikke, at det er folkeskolens opgave at promovere islam. Kigger man på undervisningsministeriets vejledning, står der intet om koranundervisning i fjerde klasse. Vi har da heller ikke oplevet gentagelsestilfælde,” siger Frank Nørgaard.

Frank Nørgaard med en kæmpe frikadelle til minde om “Frikadellesagen” i Randers, hvor DF sammen med Venstre krævede, at der skulle indgå svinekød i de kommunale madordninger.

DF gør en forskel

Dansk Folkeparti går altså gerne mod strømmen i Randers byråd, og Frank Nørgaard er overbevist om, at det ville kunne mærkes, hvis ikke DF var repræsenteret i byrådet.

”Så er jeg helt sikker på, at nogen af de ting, vi har fået gennemført, ville blive rullet tilbage. For eksempel fik vi i forbindelse med en budgetaftale afskaffet modersmålsundervisning på sprog fra lande udenfor EU/EØS. Det er der andre partier, der hvert år forsøger at få genindført,” siger Frank Nørgaard – og tilføjer:

”Det er helt sikkert, at hvis vi ikke var repræsenteret i byrådet, ville Randers have langt større udgifter til ikke-vestlige indvandrere”.

“Hvis vi ikke var repræsenteret i byrådet, ville Randers have langt større udgifter til ikke-vestlige indvandrere”

Kommunal streetracebane

Frank Nørgaard er formand for miljø- og teknikudvalget i Randers samt medlem af økonomiudvalget og udviklingsudvalget. Det politiske arbejde stikker derfor i mange retninger, og som udvalgsformand har han f.eks. banet vejen for landets første kommunalt finansierede og dermed lovlige streetracebane. Et projekt, der kom på plads efter en række møder med en gruppe unge, der kørte ulovligt race i et industrikvarter.

“Nu har man lavet foreningen ‘Striben Randers’, der får 150.000 kroner i tilskud årligt og arrangerer nogle meget velbesøgte løb, som foregår professionelt under ordnede forhold,” fortæller Frank Nørgaard.

At han havde øje for et motorsportsprojekt var nok ikke tilfældigt. DFs spidskandidat har motorolie i blodet. De tre sønner kører gokart og hjemme på landejendommen i Kåtrup nord for Randers bruger Frank Nørgaard gerne tid på at pudse og pleje sine to biler af det italienske bilmærke Lancia, som han er vild med.

Frank Nørgaards sønner Dennis, Rasmus og Anders kører alle gokart.

8 spørgsmål til Frank Nørgaard

Hvorfor er du aktiv i politik?

Det hele startede tilbage i 2000/2001, i den lille Purhus kommune. Kommunen havde modtaget en del afghanere, og de fik førsteret til dagpleje og institutionspladser. Vi fik dermed frataget vores dagplejeplads i byen, og blev henvist til nabobyen, og så kunne min hustru og andre bare tage bussen med den lille på armen.  Meget er sket siden, og jeg brænder for at gøre det bedste for borgerne og virksomhederne set med DF-briller.

Hvad bliver din og DFs mærkesag til valget?

Først og fremmest, så skal vi aldrig mere se vores ældste medborgere blive uværdigt behandlet og talt ned til i kommunens plejehjem. Den TV2 dokumentar var en øjenåbner for mange, og den rapport som vi i DF var med til at få udarbejdet, viste at det ikke kun handler om flere penge til hænder, men de rigtige hænder. Højt på listen over mærkesager er også en klog og jordnær klima- og energipolitik samt skole og uddannelsesområdet.

Frank og Rikke Nørgaard bor i Kåtrup, der ligger to km fra ‘grænsen’ til Region Nordjylland.

Nævn et par vigtige resultater, som DF har opnået i den forgangne valgperiode?

Vi har fået Dannebrog i byrådssalen, Dannebrog i flagstængerne på alle kommunens institutioner på flagdage, frit valg til halal/nonhalal i alle kommunale madordninger, styr på tolkeudgifter i alle afdelinger, ingen retskrav til boliger til migranter. Klippekortet til de ældre samt 100% demografiregulering er også store sejre for DF.

Hvad bliver den store ‘sag’ til kommunalvalget i jeres kommune?

Der tales konstant om ”klimakrise”, ”biodiversitetskrise” og ”drikkevandskrise” og i det hele taget er det skræmmescenarier for fremtiden som jeg tror venstrefløjen får held til at fremføre. Vi SKAL værne om vores natur og klima, men vi skal gøre det klogt, og ikke hoppe med på noget som ikke kan forsvares.

Hvad er DFs nuværende rolle i byrådet?

Vi er med i konstitueringen omkring S borgmester, Torben Hansen, og jeg er udvalgsformand for Miljø og teknik.

Er DF i valgforbund – og med hvem?

Vi har indgået valgforbund med Venstre.

Frank og Rikke har heste på landejendommen i Kåtrup, Hestene er af den østrigske race Haflinger.

Hvordan skal I føre valgkamp?

Vi har en meget flot campingvogn som er folieret i DF farver, logoer samt selvfølgelig Dannebrog. Den er omdrejningspunktet for vores valgkamp. Der skal selvfølgelig også deles rigtig mange brochurer og flyers ud.

Når valget er slut – hvordan håber du så, at det er gået?

DF er jo desværre udfordret i meningsmålingerne, og vi vil rigtig gerne beholde tre mandater, men to vil også være godkendt. Vi har ”kørt DF Classic” med kontant afregning i forhold til migranters særkrav og islams fremme i folkeskolen, derfor håber vi på et godt valg.

DFs campingvogn bliver central i valgkampen i Randers.