DF vil have uvildig undersøgelse af 112-skandale

0
1287
En af Region Hovedstadens akutlægebiler. Foto: Thomas Voss

Dansk Folkeparti i Region Hovedstaden stiller forslag om ekstern undersøgelse af skandalen om de mange mistede 112-opkald, der kan have kostet menneskeliv

Det er ikke godt nok, når Region Hovedstaden vil lave en intern undersøgelse af skandalen om de mange 112-opkald, der er gået tabt på vagtcentralen. Det mener Dansk Folkeparti, som på næste uges regionsrådsmøde har stillet et forslag om, at der skal lave en uvildig undersøgelse.

“Det er afgørende nødvendigt, at sagen undersøges helt objektivt og af en uvildig instans. Vi kan ikke leve med, at regionen skal undersøge sig selv. Efter afsløringerne i Berlingske i de seneste dage er tilliden til regionen helt i bund. Der kommer ikke noget godt ud af at regionen ser sig selv efter i kortene. Uvildige eksperter må på banen nu,” skriver DF i forslaget.

Det var Berlingske, der i sidste uge blotlagde skandalen. Her stod 30 medarbejdere fra regionens akutberedskab frem og fortalte, at antallet af mistede opkald på vagtcentralen var eksploderet. I følge medarbejderne var der i mindst 10 tilfælde tale om opkald i forbindelse med hjertestop. Medarbejderne frygtede derfor, at de mistede opkald kan koste liv.

Akutberedskabets vagtcentral i Region Hovedstaden. Fotograf: Thomas Voss

Har tilbageholdt viden i to et halvt år

Berlingske skrev mandag, at vagtcentralen har kendt til de mistede opkald i to et halvt år, uden at det er blevet politisk behandlet. På den baggrund har Dansk Folkepartis medlem af regionsrådet Finn Rudaizky ingen tillid til, at regionen kan undersøge sig selv.

“Kan man forestille sig andre steder, hvor den anklagede får lov til selv at undersøge sin sag? Det er nu og her, regionen bør vise, at den har mod og vilje til at lægge alt frem for eksterne eksperter og få en helt uvildig vurdering af det katastrofale forløb, som vi har været vidne til i de seneste dage,” siger Finn Rudaizky til Berlingske.

Finn Rudaizky, Dansk Folkeparti, er medlem af Borgerrepræsentationen i København og Regionsrådet.

DF vil have placeret politisk ansvar

Han siger til avisen, at han “aldrig har oplevet noget lignende” i sine 12 år i regionsrådet.

“Det er slet og ret at gøre ansvarlige medarbejdere til grin. Borgerne må også ryste på hovedet, og jeg kan frygte, at endnu flere dygtige medarbejdere vil søge væk fra regionen, simpelthen fordi den ikke er en ansvarlig arbejdsgiver,” siger Finn Rudaizky til Berlingske.

“Jeg kan frygte, at endnu flere dygtige medarbejdere vil søge væk fra regionen”

Finn Rudaizky, regionsrådsmedlem (DF), til Berlingske

Dansk Folkeparti vil også have vurderet det politiske ansvar i sagen. I sit forslag til regionsrådsmødet på tirsdag, skriver DF:

“Dansk Folkeparti ønsker derudover, at undersøgelsen vurderer det politiske ansvar i sagen både i forhold til den nuværende og den forrige formand for regionsrådet. De kritisable forhold er ikke opstået over natten, der er brug for en undersøgelse, der omhandler alle de år, hvor man nu kan konstatere, at der har været problemer”.

Lige nu tegner der sig dog et flertal for at nedsætte den interne undersøgelse. Til Berlingske siger den radikale Karin Friis Bach, at hun ikke er i mod en ekstern undersøgelse, men at det i første omgang vil være fornuftigt at lade regionen selv redegøre for sagen.