Mette Thiesen vil have ændret udbudsreglerne efter endnu et skandalebyggeri

0
898
Visualisering af det fremtidige Bispebjerg Akutsygehus, som nu bliver to-tre år forsinket med store økonomiske konsekvenser til følge. Rendering: Friis & Moltke

Region Hovedstaden har for nylig måttet opsige samarbejdet med den italienske totalentreprenør Rizzani de Eccher, efter det stod klart, at de ikke evnede opgaven med at færdigbygge det nye akutsygehus på Bispebjerg i København. Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Mette Thiesen, vil nu have udbudsreglerne ændret.

Af Marcus Bøje Bertelsen

Problemerne med hospitalsbyggerier, der bliver voldsomt forsinket, står på rad og række. Det gælder både i Odense, Aalborg, Hillerød, Hvidovre, Køge og senest Bispebjerg. Det får nu DF’s Mette Thiesen til at udfordre sundhedsministeren.

Alle ovennævnte byggerier er under skærpet tilsyn af Indenrigs- og Sundhedsministeriet på grund af store overskridelser af både budget og tidsramme.

Forsinkelserne har ikke kun betydning for patienterne og personalet, der må vente endnu længere på nye og mere moderne omgivelser, men regningen bliver også større for skatteyderne.

”Det er jo stort set alle regioner, der har igangsat de her kæmpebyggerier, hvor det sejler. Og det er altså skatteborgernes penge, som bliver smidt ud af vinduet. Så det er simpelthen en bunden opgave, at vi får undersøgt, hvad er det, der går galt”, siger Mette Thiesen til fagbladet Licitationen.

Ofte ender det i en hård kamp for de danske regioner mod entreprenørerne, der får udstukket dagbøder.

Det er både tilfældet i forhold til Bispebjerg Akutsygehus, men også på byggeriet af det nye Odense Universitets Hospital, som også har et italiensk firma som totalentreprenør – JV CMB/Itinera.

For en uges siden var deres dagbøder løbet op i 58 millioner kroner, som de forsøger at komme udenom ved at rette modkrav overfor Region Syddanmark.

Indenrigs- og Sundhedsminister Sophie Løhde (V) har imidlertid blot noteret sig, at Region Hovedstaden har afbrudt samarbejdet med Rizzani de Eccher i forbindelse med byggeriet af det nye Bispebjerg Akutsygehus. Det udtaler hun skriftligt overfor Licitationen.

DF’s Mette Thiesen understreger dog samtidig til fagbladet Licitationen, at det er nødvendigt, at reglerne bliver ændret, og at ministeren må komme til handling.

”Der er et eller andet galt, og derfor mener jeg, at ministeren skal komme på banen nu. Vi er nødt til at få kulegravet, hvad er det, der foregår i processerne, når vi ser stort set alle steder i hele Danmark, hvor man har igangsat de her store byggerier, at både tidsplaner og budgetter skrider voldsomt. Vi skal have sikret, at man kan vinde på andre præmisser end bare pris”, fastslår Mette Thiesen, sundhedsordfører for Dansk Folkeparti.